Gemt

20% af de private virksomheder har modtaget lønkompensation

Danmarks Statistik offentliggjorde tirsdag tal, der viser, at 31.260 virksomheder har fået midlertidig lønkompensation for 263.000 job i perioden 9. marts til 8. juli 2020. Det svarer til knap 20 pct. af samtlige virksomheder med ansatte i den private sektor. Det er en meget høj andel, der viser, at lønkompensationsordningen har været ekstremt populær og nødvendig under coronakrisen.

Nyhed

26. august 2020

Danmarks Statistik offentliggjorde tirsdag tal, der viser, at 31.260 virksomheder har fået midlertidig lønkompensation for 263.000 job i perioden 9. marts til 8. juli 2020. Det svarer til knap 20 pct. af samtlige virksomheder med ansatte i den private sektor. Det er en meget høj andel, der viser, at lønkompensationsordningen har været ekstremt populær og nødvendig under coronakrisen.

Tager man de regionale briller på, så springer det i øjnene, at hele 30 pct. af arbejdsstederne i den private sektor har været omfattet af lønkompensationsordningen i Byen København. Byen København består af kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby. Den relative store andel af lønkompenserede jobs i Byen København skal ses i sammenhæng med, at særligt Københavns lufthavn har været, og er meget hårdt ramt af coronakrisen. Det samme gælder turismeerhvervene i København, der tæller hoteller, restauranter, oplevelsesparker mv. Også København omegn har været relativt hårdt ramt, hvor andelen af lønkompenserede jobs lå på 26%. Tirsdagens tal fra Danmarks Statistik viser altså sort på hvidt, at hovedstaden er blevet klart hårdest ramt af coronakrisen. Det er desværre også her restriktioner har ramt hårdest og har været gældende længst.

Lønkompensationsordningen er en genistreg, der har reddet tusindvis af jobs
Set fra min stol er der ingen tvivl om at lønkompensationsordningen har været en genistreg, der har afskærmet dansk økonomi fra den helt store brutale nedtur. Først og fremmest har lønkompensationsordningen betydet, at virksomhederne har kunne fastholde ansættelsesforholdet til deres medarbejdere. Det er ekstremt vigtigt, da det betyder, at virksomhederne har haft muligheder for hurtigt at starte forretningen op igen i takt med den gradvise genåbning af samfundet. Men nok så vigtig, så har lønkompensationsordningen sikret de berørte lønmodtagere deres vanlige løncheck og dermed købekraft. Dermed har lønkompensationsordningen afværget et ekstremt voldsomt fald i beskæftigelsen, og sikret at virksomhederne har haft gode muligheder for hurtigt at starte op igen i takt med genåbningen.

Afvikling af lønkompensationsordningen vil gøre ondt i hovedstaden
Lønkompensationsordningen afvikles endeligt d. 29. august. De seneste tal viser, at der i øjeblikket er 16.200 lønkompenserede job. Men det er formentlig et tal, der vil stige yderligere i takt med, at virksomhederne ansøger frem til d. 20. september. Vi må derfor også berede os på, at ledigheden igen kommer til at stige i løbet af september. Dagens tal viser, at stigningen i ledigheden formentlig bliver størst i hovedstaden, og vil ramme særligt turismeerhvervene hårdt. Det er særligt hoteller, restauranter, lufthavnen og forlystelsesparker mv., der står til at blive hårdt ramt i forbindelse med lønkompensationsordningen ophør.

Det er derfor også uhyre vigtigt, at man fra politiske side fortsat holder hånden under de virksomheder, der er ramt af restriktioner i forbindelse med virusudbruddet. Dertil bør politikerne allerede nu have nye hjælpepakker klar i skuffen, hvis smitten igen kommer ud af kontrol og det bliver nødvendigt at lukke ned for hele eller dele af samfundet. Det er uhyre vigtigt, at den politiske reaktion kommer hurtigt og resolut, hvis vi skal undgå de helt store økonomiske skadevirkninger af et eventuelt nyt smitteudbrud.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil