Gemt

Brug af fingeraftryk som adgangskontrol godkendt af Datatilsynet

17. august 2020

Datatilsynet har godkendt, at en fødevarevirksomhed kunne behandle oplysninger om medarbejdernes fingeraftryk med henblik på entydig identifikation.

 

Sagen kort
Et slagteri indførte som led i sin adgangskontrol brug af fingeraftryk ved medarbejdernes adgang til produktionsområderne. Adgangskontrollen var korrekt varslet efter DA/LO-aftalen om kontrolforanstaltninger.

En medarbejder, der var utilfreds med ordningen, klagede via sin fagforening til Datatilsynet over registrering og brug af medarbejderens fingeraftryk til adgangskontrol.

Datatilsynet tog sagen op og traf for nylig afgørelse.  

Fødevaresikkerhed som hjemmel for behandling af data
Efter databeskyttelsesreglerne hører biometrisk data, f.eks. et fingeraftryk, til kategorien følsomme oplysninger, når behandlingen af oplysningen har til formål entydigt at identificere en fysisk person.

Under sagen begrundede virksomheden nødvendigheden af adgangskontrollen i, at det var afgørende for fødevaresikkerheden, herunder virksomhedens eksportmuligheder, at uvedkommende ikke fik adgang til produktionen, og at det til enhver tid kunne identificeres, hvilke medarbejdere, der havde deltaget i produktionen af virksomhedens enkelte produkter. Virksomheden var omfattet af en række certificeringsordninger.

Systemet lagrede ikke et billede af medarbejderens fingeraftryk men en unik template baseret på fingeraftrykket.

Virksomheden havde tidligere anvendt nøglebrikker. Det var dog virksomhedens opfattelse, at nøglebrikkerne, som medarbejderne scannede, ikke gav tilstrækkelig sikkerhed for en entydig identifikation af, hvem der havde været til stede i produktionen. Der kunne desuden ske tyveri eller ombytning af nøglebrikkerne.

Datatilsynets afgørelse
Datatilsynet vurderede, at hensynet til fødevaresikkerheden var et sagligt driftsmæssigt hensyn, der lovligt kunne begrunde brug af fingeraftryk som adgangskontrol til produktionsområderne efter databeskyttelsesreglerne.

Ordningen var derfor lovlig.

Du kan læse Datatilsynets afgørelse her: Brug af fingeraftryk ved adgangskontrol

Dansk Erhverv bemærker

Sagen viser, at fødevaresikkerhed kan udgøre et lovligt hensyn ved anvendelse af biometrisk kontrol. I denne sag skete der ikke samtidig en registrering af medarbejdernes arbejdstid via den biometriske kontrol.

Datatilsynet har i en anden sag udtalt sig om tidsregistrering ved brug af fingeraftryk. Det kan du læse mere om her: https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/ma-du-bruge-fingeraftryk-til-tidsregistrering/ 

Dansk Erhverv anbefaler medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, hvis de påtænker at indføre kontrolforanstaltninger ved anvendelse af biometrisk data.