Gemt

Annullering af DR-besparelser bør udløse krav om samarbejde

07. december 2020

Som en del af forliget om finansloven er det besluttet at annullere de planlagte besparelser på DR. Dansk Erhverv har forståelse for annulleringen, men understreger vigtigheden af at der med næste medieaftale stilles meget klare krav til DR’s samarbejde med private aktører.

 

I ”Aftale om fokusering af DR og afskaffelse af medielicensen” fra 2018 blev det besluttet at gennemføre omfattende besparelser på DR. Den første runde besparelser er DR i gang med at gennemføre, og den anden runde på 260 millioner kr. for 2022 og 2023 bliver nu annulleret, efter at regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har indgået forlig.

”Vi er glade for den første runde af besparelser, som DR er ved at gennemføre, og vi kan acceptere, at anden runde af besparelserne annulleres. Besparelserne var meget omfattende og ville påvirke ikke kun DR, men også det øvrige mediemarked, da DR med sin størrelse og rolle er en meget central aktør,” siger Charlotte Enevoldsen, mediepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Stil krav til DR
Det er Dansk Erhvervs vurdering, at de allerede gennemførte besparelser har været med til at gøre DR mere fokuseret og samtidig mere åben over for samarbejde med de private aktører. Dermed har DR taget vigtige skridt i den rigtige retning i forhold til at opfylde den seneste medieaftales krav om, at DR skal fokusere på indhold, der ikke udbydes af kommercielle aktører, og at DR som udgangspunkt ikke må konkurrere med private aktører, hverken i indhold eller distribution. Derfor lægger Dansk Erhverv vægt på, at der med annulleringen af besparelserne for 2022 og frem følger krav til DR’s samarbejde med private aktører.

”Annulleringen af besparelserne bør gå hånd i hånd med klare krav til DR om fortsat at samarbejde og give plads til de private aktører. Det vil jeg opfordre politikerne til at tage med i de kommende medieforhandlinger,” siger Charlotte Enevoldsen og uddyber:

”For eksempel indebærer det, at DR skal øge udlægningen af produktioner til uafhængige indholdsproducenter. Det betyder også, at DR skal stille mere indhold til rådighed for de distributører, der i forvejen løfter en stor opgave med at bringe public service-indholdet ud til danskerne.”

Resten af branchen skal også have arbejdsro
Finansloven giver DR ro på økonomien, men efterlader fortsat den kommercielle del af mediebranchen i et limbo mener Dansk Erhverv:

”Det er godt for DR, at der er kommet ro på, men hvad med resten af mediebranchen? Der udestår flere udfordringer, som regeringen bør tage fat på. Public Service-Puljen trænger til et løft og en modernisering, og der skal findes løsninger på det pres, som mediernes økosystem står over for i fremtiden. Lige nu står vi med en delvis implementeret medieaftale uden flertal bag. De private aktører har også brug for at kunne tage det lange lys på og udvikle og investere inden for politisk stabile rammer,” påpeger Charlotte Enevoldsen.

De bebudede medieforhandlinger er flere gange blevet udskudt. Den seneste melding fra regeringen lyder, at den vil indkalde til medieforhandlinger i 2021.