Gemt

Digitaliseringspolitisk nyt

Her får du et overblik over nogle af de markante nyheder på det digitale område. Det drejer sig en hel del om uddannelser, fordi digitale kompetencer er helt afgørende for Danmarks konkurrenceevne og vores mulighed for at omstille Danmark til en digitaliseret fremtid.

Nyhed

17. december 2020

Ny uddannelse i cyber- og computerteknologi 

Sidste uge bød på en god nyhed da Aalborg Universitet lancerede en ny uddannelse i cyber- og computerteknologi. Studerende på uddannelsen vil opnå kompetencer inden for computernetværk, arkitekturer, databehandling, Internet of Things, maskinintelligens, cloud-teknologier, mm. Desuden vil de studerende få mulighed for en specialisering inden for enten cybersikkerhed, entreprenørskab eller digital bæredygtighed. Aalborg universitet forventer at udbyde uddannelsen fra universitetets campus i København med 60 studiepladser og opstart i september 2021.  

Om den nye uddannelse siger Dekan Henrik Pedersen ved det Tekniske Fakultet for IT & Design ved Aalborg Universitet: 

”Vi er vanvittigt glade for, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har godkendt vores ansøgning om at oprette BSc. i cyber- og computerteknologi. Vores sigte med uddannelsen er, at den skal bidrage til at opfylde det store behov, der er for at udbyde flere it-studiepladser, og selvfølgelig efterfølgende levere dygtige it-specialister til den private og offentlige sektor.” 

Prodekan Jakob Stoustrup, AAU, tilføjer: 

”De studerende vil få mulighed for at specialisere sig inden for cybersikkerhed, entreprenørskab eller digital bæredygtighed. Det er tre områder, som direkte imødekommer den efterspørgsel, vi møder fra aftagerne.” 

Hos Dansk Erhverv hilser vi uddannelse velkommen og glæder os til, at de første kandidater kan komme ud og skabe værdi i dansk erhvervsliv.  

Digitaliseringstjek af uddannelser 

Vi har fra erhvervslivets side i årevis skreget på flere tekniske og digitale kompetencer, og i it-branchen ses mangel på it-specialister fortsat som den største væksthæmmer i Danmark. 

I sommer fik branchen dog en meget positiv nyhed, idet der blev optaget hele 20 procent flere på de mest efterspurgte it-uddannelser. De kommende år vil vi således se et væsentligt større udbud – og det er godt. 

Det er dog langt fra nok at overlade den digitale omstilling til specialisterne. I Dansk Erhverv mener vi derfor, at alle uddannelser bør have et digitaliseringstjek. Det er ikke for sjov, at vi taler om en digital revolution og om industri 4.0. Den digitale omstilling skal med som en del af den almene dannelse i både folkeskolen og på ungdomsuddannelser. Algoritmer kommer for eksempel til at hjælpe os med en række opgaver og valg – og derfor skal vi også forstå teknikken, så vi kan forholde os kritisk og konstruktivt til den. 

Vi opfordrer derfor Uddannelses- og Forskningsministeriet til at lave en analyse af det digitale arbejdsmarked og vurdere, om uddannelserne er gearet til at sikre efterspørgslen efter digitale integratorer. 

Læs markedsdirektør Anders Thomsens indlæg på Altinget.dk: Dansk Erhverv: Alle uddannelser bør have et digitaliseringstjek

Bekæmpelse af ulovligt netindhold 

Den mørke og kolde tid er over os, og det er højsæson for at smække benene op på sofaen og hygge sig med film og serier. Vi kan glæde os over, at det aldrig har været lettere at få adgang til kulturelt indhold hjemme i stuen. 

Der findes et stort udbud af velfungerende streaming- og downloadtjenester med indhold til enhver smag, lige fra musik, film og serier til bøger, spil og sport. Men der er også en bagside af medaljen.  

Dansk Erhvervs analyse ”Ulovlig streaming og download i Danmark i 2020” viser, at mere end hver tiende forbruger i løbet af 12 måneder har foretaget ulovligt download eller streaming af digitalt indhold, og blandt de 18-29-årige er det fire ud af ti. Det går særligt ud over film og serier, men også musik og bøger forbruges ulovligt på nettet.  

Takket været den specialiserede og dedikerede IP-taskforce, som i 2018 blev oprettet hos SØIK (Bagmandspolitiet), bliver flere og flere sager dog opklaret. Hele 44 procent af de adspurgte i Dansk Erhvervs analyse bakker op om flere ressourcer til politiets efterforskning af sager, hvor hjemmesider tilbyder ulovligt indhold. 

Læs fagchef for medier og kreative erhverv Charlotte Enevoldsens indlæg på Altinget.dk: Dansk Erhverv: Vi skal opprioritere bekæmpelse af nettets ulovlige indhold

Historisk krisetest af bredbånd 

Dataforbruget var rekordhøjt i 1. halvår 2020, hvor corona lukkede Danmark ned. Det viser de første officielle tal over forbruget af data fra både faste og mobile bredbåndsforbindelser, som Energistyrelsen netop har sendt på gaden. »De danske telenet har bestået en usædvanlig hård test under coronakrisen. Det har sikret, at det digitale samfunds livsnerve har fungeret stabilt og været i stand til at håndtere kraftigt stigende kommunikation med store mængder hjemmearbejde, digital handel og øget streaming af tv,« siger Poul Noer, chefkonsulent og teleekspert i Dansk Erhverv. 

Læse chefkonsulent og teleekspert Poul Noer udtale sig til Finans.dk: Teleekspert: Bredbåndsnettet har været udsat for en historisk krisetest

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Frederikke Rosendal Egede Saabye

Fagchef for digitalisering
Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil