Gemt

OECD ser lys for enden tunnelen efter hård vinter

OECD har tirsdag offentliggjort en dugfrisk prognose for Danmark og resten af verdensøkonomien frem til og med 2022. Det er en positiv prognose, hvor OECD for alvor skimter lys for enden af tunnelen.

Nyhed

01. december 2020


OECD har tirsdag offentliggjort en dugfrisk prognose for Danmark og resten af verdensøkonomien frem til og med 2022. Det er en positiv prognose, hvor OECD for alvor skimter lys for enden af tunnelen.

Konkret forventer OECD et fald i globalt BNP på 4,2% i år og en fornyet fremgang på 4,2% i 2021. Det er særligt udsigterne til en udrulningen af vaccinerne, der har styrket OECD’s forventninger til væksten over de kommende år. OECD ser tilmed en mulighed for et stærkere opsving, hvis vaccinerne bliver rullet hurtigere ud end forventet.

Selv om udsigterne lysner, så forventer OECD dog fortsat en hård og usikker vinter. I flere europæiske lande forventer OECD en svagt negativ vækst i slutningen af året. Det gælder blandt Tyskland, hvor et stigende smittetryk i øjeblikket tynger økonomien.

Dagens positive prognose fra OECD står og falder med at vaccinerne godkendes over de kommende uger og derefter rulles effektivt ud blandt befolkningen. Eventuelle forsinkelser til vaccinerne eller nye massive smitteudbrud vil potentielt kunne spænde ben for OECD’s mere positive prognose.

Danmark tilbage på før-kriseniveau i slutningen af 2022
Ser vi på prognosen for Danmark, så forventer OECD et fald i BNP i år på 4% og en fornyet fremgang på 1,8% i 2021 og 2,5% i 2022. Det er bestemt en realistisk prognose, hvis vaccinerne bliver rullet effektivt ud i befolkningen i løbet af 2021. Men OECD’s prognose viser også, at vaccinerne ikke er en mikalkur, der med ét vil helbrede økonomien. Genopretningen bliver gradvis og vi skal hen til slutningen af 2022 før BNP igen er tilbage på niveauet fra før viruskrisen ramte. Selv om vaccinerne er på vej, så vil væksten i dansk økonomi altså kun langsomt kommer op i fart igen. Særligt oplevelsesindustrien, der er meget afhængig af udenlandske turister, vil kun meget langsomt vende tilbage.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil