; ;
Gemt

Brexit: Handlen fortsætter på eksisterende EU-vilkår indtil 2021

EU-Kommissionen har bekræftet, at handlen mellem EU og Storbritannien fortsætter på eksisterende EU-vilkår, men der er stadig risiko for et hårdt Brexit om et år, hvis parterne ikke når til enighed i de forestående forhandlinger.

Nyhed

Dansk Erhverv | Handel - 4. februar 2020

Storbritannien forlod EU fredag den 31. januar 2020, og Boris Johnson har dermed sat det endelige punktum i det britiske parlaments godkendelse af udtrædelsesaftalen, hvor overhuset nu også formelt har godkendt aftalen.

Med enighed om udtrædelsesaftalen mellem Storbritannien og EU følger en overgangsordning, som konkret medfører, at Storbritannien og EU fortsætter handlen på eksisterende EU-vilkår. Kommissionen har bekræftet, at varer fra Storbritannien kan betragtes som ”EU origin”. Krav om blandt andet veterinær grænsekontrol, registrering af import- og eksportaktiviteter samt eksportcertifikater er derfor udsat.

Risikoen for et hårdt Brexit kan (gen)opstå ved udgangen af 2020, hvis Storbritannien og EU ikke bliver enige om det fremtidige forhold og ikke udnytter udtrædelsesaftalens indbyggede mulighed for at forlænge overgangsperioden i op til to år.

Nu venter der svære forhandlinger om en handelsaftale, hvor den danske regering og det øvrige EU skal forhandle med Storbritannien om det fremtidige handelsforhold, blandt andet told, fisk, tjenesteydelser mv., og Dansk Erhverv vil i den proces være klar til at bidrage med eventuelt særlige danske forhold.

I Dansk Erhverv vil vi løbende opdatere vores medlemmer om forhandlingerne, så det sikres, at dansk erhvervsliv er Brexit-parat i løbet af 2020 og ind i 2021.

Dansk Erhverv har udviklet en tjekliste, der kan give overblik over, hvad din virksomhed særligt bør være opmærksom på. Tjeklisten kan også bidrage til at målrette dine forberedelser. Læs mere om Brexit og se tjeklisten her: Er du klar til Brexit?