Gemt

Det skal være lettere at være iværksætter

19. februar 2020

På trods af stort fokus kommer der ikke flere, men færre iværksættere i Danmark. Det vil Dansk Erhverv gerne lave om på. Derfor introducerer vi gratis medlemskab for iværksættere og fem forslag til, hvordan vi kan styrke iværksætteriet i Danmark.

 

Afskaffelsen af iværksætterselskaberne har betydet et fald på 30 pct. i antallet af nye selskaber fra 2018 til 2019. Samtidig har vi i dag knap 200.000 selvstændigt erhvervsdrivende i Danmark. Det er lavt, når man sammenligner med, at der er over 2.750.000 lønmodtagere. Antallet af selvstændige har bevæget sig stødt ned ad, uden tegn på at stoppe. De seneste 10 år er antallet af selvstændige erhvervsdrivende faldet med mere end 15.000.

På den baggrund samler Dansk Erhverv i dag 300 iværksættere i Børssalen, herunder Jesper Buch og Emil Thorup.

”Vi skal have flere danskere til at stifte nye virksomheder, som kan blive fremtidens vækstsucceser. I Danmark skal vi skabe en kultur, hvor det at blive iværksætter er lige så almindeligt, som at være lønmodtager. Derfor tilbyder vi gratis medlemskab af Dansk Erhverv,” siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, som også taler ved arrangementet.

”I Danmark skal vi skabe en kultur, hvor det at blive iværksætter er lige så almindeligt, som at være lønmodtager.” 

Brian Mikkelsen

Behov for politiske handling
Ud over at sætte fokus på iværksætteri vil Dansk Erhverv også arbejde politisk for bedre vilkår.

”En af grundene til, at vi mangler iværksættere i Danmark, er kultur. En anden grund er rammevilkår. Vi har brug for at fjerne barrierer for iværksætteri. Der skal være bedre muligheder for at få kapital og for at tiltrække de rigtige hoveder. Derfor har vi fem forslag til, hvordan vi gør det lettere at være iværksætter i Danmark,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv har fem forslag til, hvordan regeringen kan skabe bedre vilkår for iværksætterne.

 

 

1.   Vækstfondens lån til iværksættere og SMVer skal fortsætte

 

Vækstfonden hjælper hvert år mange hundrede virksomheder med risikovillig lånefinansiering. Vækstfondens lån ydes til iværksættere og SMVer, der ikke kan få finansiering i banken. Vækstfondens mandat til at kunne udstede lån udløber ved udgangen af 2020. Der er derfor behov for at handle nu og sikre, at Vækstfonden fortsat kan hjælpe danske iværksættere og SMVer med vækstkapital. Vækstkautionsordningen udløber også ved udgangen af 2020. Vækstkautioner er særligt brugt af nye virksomheder udenfor de større byer, som ikke kan stille tilstrækkeligt med pant til at få et læn i banken. Dansk Erhverv foreslår at regeringen forlænger ordningen og hæver den årlige tabsramme til Vækstkautioner med 20 mio. årligt, så Vækstfonden fra 2020 tilføres 43,6 mio. kr. årligt til at dække tab på ordningen.

 

2. Iværksætterselskaberne er blevet afskaffet – vi skal have et alternativ


Iværksætterselskaberne blev afskaffet i 2019, da nogle virksomhedsejere brugte selskaberne til snyd. Dansk Erhverv mener, det er ærgerligt, at få brodne kar har fået lov at ødelægge mulighederne for alle de lovende iværksættere i Danmark, som stiftede et iværksætterselskab med gode intentioner. For at sikre, at det fortsat er muligt for iværksættere uden en stor opsparing at stifte et selskab, foreslår Dansk Erhverv at sænke kapitalkravet til anpartsselskaber til 15.000 kr. Det vil svare til EU-landenes gennemsnitlige kapitalkrav. Særligt for unge iværksættere kan det have stor betydning om kapitalkravet er 40.000 kr. eller 15.000 kr.

 

3.  Investeringscrowdfunding skal også være for anpartsselskaber

 Investeringscrowdfunding giver den brede befolkning mulighed for at investere i iværksættervirksomheder. Vi ser investeringscrowdfunding tage fart i mange andre europæiske lande, men stram fortolkning af lovgivning i Danmark har betydet, at det ikke har været muligt at skabe et velfungerende marked for investeringscrowdfunding i Danmark. For at skabe et stærkt dansk hjemmemarked for vækstkapital til iværksættere foreslår Dansk Erhverv, at anpartsselskaber skal have adgang til at rejse kapital ved investeringscrowdfunding i tråd med svenske vilkår.

 

4     Bøvlede regler for aktieløn (warrants) skal ændres, så iværksættere kan tiltrække kvalificerede medarbejdere

Iværksættervirksomheder kan ikke konkurrere på løn med store virksomheder, da de ikke har samme adgang til likviditet. Derfor er det vigtigt at iværksættere har gode muligheder for at tilbyde medejerskab af virksomheden til nøglemedarbejdere. Mulighed for medejerskab kan tiltrække dygtige medarbejdere, da medarbejderen får del i gevinsten, hvis iværksættervirksomheden bliver en succes. Dansk Erhverv foreslår, at beskatning af aktieløn (optioner og tegningsrettigheder) udskydes til afståelsestidspunktet frem for i dag, hvor beskatningen sker ved konverteringstidspunktet til aktier. Samtidig foreslår Dansk Erhverv, at begrænsningen for, hvor stor en andel af medarbejderens løn, der kan tildeles som aktieløn ophæves, og at der i stedet indføres et krav om, at medarbejdere, der tildeles aktieløn, samtidig skal udbetales en løn svarende til 20.000 kr. om måneden.

 

5.  Ny indsats for mikrofonde - kapacitetsopbygning af nye danske venturefonde

Der er behov for, at Vækstfonden understøtter kapacitetsopbygning af nye venturefonde. Det bør bl.a. gøres ved at understøtte etableringen af mikrofonde. I lande som Holland, Finland og England har man stor succes med såkaldte ”student funds”, som er mikofonde forankret på universitetsmiljøer. Mikrofonde på universiteter er drevet af universitetsstuderende med en bestyrelse af professionelle investorer. De studerende fondsmanagers har et dybere kendskab til lovende iværksættervirksomheder i universitetsmiljøet, hvilke kan minimere fondens risiko. Mikrofonde på universitetsmiljøer sikrer både tidlig, risikovillig kapital til iværksættervirksomheder samtidig med, at det er med til at opbygge viden og kapacitet for det danske venture kapitalmarked. Dansk Erhverv foreslår, at der afsættes 5 mio. kr. årligt i tabsramme, til at Vækstfonden kan gå ind som investor i mikrofonde under vilkår der tilgodeser private medinvestorer.