; ;
Gemt

Sådan fungerer Fødevarestyrelsens nye kontrolkoncept

18. februar 2020

Fødevarestyrelsen har fra årsskiftet indført et nyt kontrolkoncept, der betyder, at virksomheder, som overtræder reglerne, får flere kontrolbesøg end tidligere. Samtidig kan de virksomheder, der ikke gør, se frem til færre besøg.

Sammen med et bredt flertal af Folketingets partier står fødevareminister Mogens Jensen bag Fødevareforlig 4, der har fastlagt rammerne for en mere datadrevet, risiko- og behovsorienteret fødevarekontrol fra den 1. januar 2020. Med forliget blev det besluttet, at Fødevarestyrelsen skulle have et nyt kontrolkoncept, som i højere grad kontrollerer, hvor behovet er størst. Den beslutning skal ses i sammenhæng med, at Fødevarestyrelsen over de kommende år samlet set skal gennemføre færre kontrolbesøg end i dag.

Fremover vil Fødevarestyrelsen i langt højere grad målrette sin kontrol mod de virksomheder, som har svært ved at overholde reglerne. Det skal blandt andet ske ved hjælp mere intelligent brug af data og kontrollørernes erfaringer.

Det betyder også, at der indføres en ny praksis med to opfølgende gebyrpålagte kontrolbesøg som følge af anmærkninger på et kontrolbesøg. Dette har tidligere været resultatet af en sur smiley, men udvides nu til alle typer af anmærkninger. Dansk Erhverv er kritisk overfor den nye praksis, og arbejder for, at der laves undtagelser og bagatelgrænser, så virksomheder med evne og vilje til at overholde reglerne ikke per automatik får to fysiske besøg ved enhver anmærkning.  

Alle fødevarevirksomheder får fortsat kontrolbesøg med det nye kontrolkoncept. Men hvor ofte det sker, afhænger af, hvad man som virksomhed har på hylderne, og hvor god man er til at følge reglerne. For eksempel vil en slagterbutik få flere besøg end et byggemarked, som kun sælger lidt slik ved kassen og dermed anses for at være en lavrisikovirksomhed.

Fødevarestyrelsen fortsætter også med de målrettede kampagnekontroller med eksempelvis fokus på allergener, fødevarekontaktmaterialer og vedligeholdelse i fødevarevirksomheder. Som noget nyt suppleres dette fremover med såkaldte prioriterede indsatser, som Fødevarestyrelsen tilrettelægger løbende efter behov.

Endelig indeholder det nye kontrolkoncept også en starthjælp til alle nye iværksættere, så de kan komme ordentligt i gang og få den nødvendige rådgivning helt fra begyndelsen.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer