; ;
Gemt

15 år efter udvidelsen af EU - økonomisk status

Det er i år 15 år siden, at 10 central- og østeuropæiske lande trådte ind i EU. Det skete, da Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Estland, Letland, Litauen, Ungarn, Malta og Cypern blev medlemmer i 2004. Siden er EU igen blevet udvidet i 2007, da Bulgarien og Rumænien blev medlemmer, og senest i 2013, da Kroatien blev medlem. De nye medlemslande har siden udvidelsen oplevet stor velstandsfremgang.

Nyhed

2. 15 år efter udvidelsen af EU - økonomisk status

pdf

Download

Analyse nr. 2 | 2020 - Januar

Det er i år 15 år siden, at 10 central- og østeuropæiske lande trådte ind i EU. Det skete, da Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Estland, Letland, Litauen, Ungarn, Malta og Cypern blev medlemmer i 2004. Siden er EU igen blevet udvidet i 2007, da Bulgarien og Rumænien blev medlemmer, og senest i 2013, da Kroatien blev medlem. De nye medlemslande har siden udvidelsen oplevet stor velstandsfremgang. 

Dansk økonomi har stor gavn af at handle med de 13 nye EU-lande. Sidste år eksporterede danske virksomheder for 69 mia. kr. til de nye medlemmer. Det gjorde at 57.000 arbejdspladser i Danmark var direkte eller indirekte tilknyttet eksport til de 13 lande. 

Udvidelsen af EU har givet danske virksomheder bedre muligheder for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til Danmark. I år vil knap 70.000 fuldtidsjobs i Danmark være besat af personer med statsborgerskab fra et af de 13 nye EU-lande. Det har styrket den danske konkurrenceevne, og samtidig bidraget til dansk økonomi. Hver medarbejder fra de nye EU-lande øger i gennemsnit Danmarks BNP med 670.000 kr. om året. Det svarer til, at udenlandske medarbejdere fra de nye EU-lande i alt øger dansk BNP med knap 47 mia. kr. i 2019. Det er et væsentligt aftryk på dansk økonomi.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil