Gemt

Ny forordning om import af ikke-animalske fødevarer

I december 2019 trådte en ny forordning om import fra tredjelande af ikke-animalsk foder og fødevarer i kraft. Den samler importkravene fra fem tidligere forordninger.

Nyhed

Dansk Erhverv | Fødevarer - 14. januar 2020

Den 14. december 2019 trådte en ny restriktionsforordning i kraft (forordning 2019/1793). Restriktionsforordningen er en videreførelse og ensretning af de eksisterende regler i følgende fem forordninger: 669/2009 (intensiveret kontrol), 884/2014 (aflatoksin restriktion), 2015/175 (restriktion om guargummi fra Indien), 2017/186 (mikrobiologisk restriktion) og 2018/1660 (pesticid restriktion).

De væsentligste ændringer i forordning 2019/1793 vedrørende produkter:

  • I bilag I fremgår nu de produkter, der tidligere var omfattet af intensiveret kontrol under forordning 669/2009. Den intensiverede kontrol ændrer samtidig navn til ”midlertidig forøgelse af den offentlige kontrol”.
  • Bilag II samler de tidligere forordninger 884/2014 (aflatoksin), 2015/175 (guargummi fra Indien), 2017/186 (mikrobiologi) og 2018/1660 (pesticid). Bilag II vedrører beredskabsforanstaltninger (restriktioner).
  • I bilag I og II er der nu yderligere præcisering af, hvilke KN- og taric-koder, der er omfattet af reglerne.
  • KN-koden 2305 00 00 (foder og fødevarer) for oliekage og andre faste restprodukter fra udvinding af jordnøddeolie, formalede eller i form af pellets er tilføjet i bilag II for jordnødder (aflatoksin restriktioner).
  • Reglerne om sammensatte produkter er ændret. I bilag II, tabel 2, er der KN-koder for, hvilke sammensatte produkter der er omfattet af restriktionerne.

De væsentligste ændringer vedrørende forhåndsanmeldelser og andre arbejdsgange:

  • Forhåndsanmeldelser skal nu ske i det elektroniske system TRACES NT (TNT).
  • Sendinger af produkter fra bilag I og II skal nu forhåndsanmeldes på et CHED-D (Common Health Entry Document) i stedet for et CED.
  • Den ansvarlige for sendingen skal være registreret og godkendt af Fødevarestyrelsen i TRACES NT.
  • Kontrolsteder (tidligere DPI’er og midlertidige kontrolsteder) skal stå i TRACES NT. De skal være godkendt af Fødevarestyrelsen og være på en offentliggjort liste.
  • Sundhedscertifikatet er nu fælles for alle bilag II-produkter. I bilag IV er modellen til sundhedscertifikatet gengivet med forklaring til de enkelte punkter.
  • Der er en overgangsordning for udformningen af sundhedscertifikatet for bilag II-sendinger. Det er et krav, at det er udstedt før den 14. februar 2020. I disse tilfælde er det tilladt at indføre en sending, som overholder kravene til sundhedscertifikater i de gamle forordninger, og som ankommer til EU inden den 14. juni 2020.
  • TRACES NT bruges af Fødevarestyrelsen til kontrol og til afvisning eller frigivelse af sendinger.

Se den nye restriktionsforordning (forordning 2019/1793) her: Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/1793.

Læs mere om TRACES NT på Fødevarestyrelsens hjemmeside: TRACES NT.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer