Gemt

Laveste antal konkurser i tre år - frygt for stor bølge i andet halvår

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal, der viser, at 177 aktive virksomheder gik konkurs i juni måned. Det er 9% færre end i maj. Trods de nye tal er positive for de mange ejere og medarbejder, der undgår at miste arbejdspladsen, så frygter vi, at en ny stor konkursbølge vil ramme i andet halvår af 2020.

Nyhed

06. juli 2020

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal, der viser, at 177 aktive virksomheder gik konkurs i juni måned. Det er 9% færre end i maj. Konkurserne i juni førte til at 705 arbejdspladser gik tabt. Med tallene for juni er det samtidig tid til at gøre status for udviklingen i konkurser det første halvår af 2020. Der viser, at 1.129 virksomheder med aktiviteter gik konkurs. Det er det laveste antal konkurser i 3 år.

Der er endnu ikke tegn på, at viruskrisen har udløst en stor bølge af konkurser over de danske virksomheder. Det er til trods for at mange virksomheder har oplevet historisk store fald i omsætningen under viruskrisen. Forklaringen er blandt andet, at hjælpepakkerne har været med til at holde hånden under mange virksomheder.

Frygt for stor bølge konkurser i andet halvår
Trods de nye tal er positive for de mange ejere og medarbejder, der undgår at miste arbejdspladsen, så frygter vi, at en ny stor konkursbølge vil ramme i andet halvår af 2020. Der går normalt lidt tid fra, at en krise rammer, til at problemerne i den enkelte virksomhed ender i en alvorlig situation som en konkurs. Desuden er der stor risiko for, at flere virksomheder må dreje nøglen om, når de nuværende hjælpepakker afvikles senere på sommeren.

Hvor stor og dramatisk konkursbølgen ender med at blive, er endnu ikke til at sige, men risikoen er stor. En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at 17% af ser-vicevirksomhederne vurderer, at der er risiko for afvikling indenfor de næste tre måneder som følge af viruskrisen. Særligt indenfor hoteller er frygten stor. 3 ud af 4 hoteller vurderer, at der er risiko for, at de må dreje nøglen om indenfor de næste tre måneder pga. viruskrisen. Det er blandt andet udsigten til få udenlandske turister i Danmark denne sommer, der giver bekymring.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil