Gemt

Beskæftigelsen styrtdykkede i marts

Offentliggjorte tal fredag fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen faldt med 25.000 personer i marts. Det er det største månedlige fald, der er registreret i statistikkens levetid siden 2008.

Nyhed

22. maj 2020

Jeg er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at marts bød på det største månedlige fald i beskæftigelsen siden anden verdenskrig. Til sammenligning faldt beskæftigelsen med 13.500 personer i april 2009, da finanskrisen var på sit højeste. Finanskrisen blev dengang betegnet som den værste økonomiske krise siden den store depression i 1930’erne.

Fredagens tal må da også siges at være meget skræmmende læsning, der viser, at viruskrisen har ramt arbejdsmarkedet ekstremt hårdt.

Faldet i beskæftigelsen ville dog have været endnu større, hvis ikke lønkompensationsordningen var blevet iværksat d. 9. marts. Der er i øjeblikket godt 200.000 lønmodtagere på lønkompensationsordningen. Personer på lønkompensationsordningen tæller med som beskæftigede, da de har et ansættelsesforhold til deres arbejdsgiver og modtager fuld løn. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget beskæftigelsen herhjemme ville være faldet, hvis virksomhederne ikke havde haft adgang til lønkompensationsordningen.

Lønkompensationsordningen bør ikke udfases for abrupt
Lønkompensationsordningen må da også siges at være en sand genistreg. Først og fremmest muliggøre ordningen, at virksomhederne kan fastholde ansættelsesforholdet til deres medarbejdere. Det er ekstremt vigtigt, da det betyder at virksomhederne har gode muligheder for at starte forretningen op igen i takt med den gradvise genåbning af samfundet. Men nok så vigtig, så sikrer lønkompensationsordningen de berørte lønmodtagere deres vanlige løncheck og dermed købekraft. Dermed har lønkompensationsordningen afværget et ekstremt voldsomt fald i beskæftigelsen, og at virksomhederne har gode muligheder for hurtigt at starte op igen i takt med genåbningen.

Ser vi fremad, så har vi en forhåbning om, at flere lønmodtagere igen vil kunne vende tilbage til deres vante job i takt med gradvise genåbning. Men vi må nok desværre også sande, at der er branche hvor krisen tegner til at blive meget langvarig. Det gælder blandt andet hotelbranchen, samt fly- og rejsebranchen.

Det er derfor også vigtigt, at man løbende har fokus på at tilpasse lønkompensationsordningen selv om vi nu har startet genåbningen af samfundet. Der er en betydelig risiko for, at beskæftigelsen vil falde voldsomt, hvis hjælpepakkerne stopper for abrupt. Et voldsomt fald i beskæftigelsen vil kunne sende dansk økonomi ud i en negativ økonomisk spiral, der vil forlænge krisen mærkbart. Der er derfor god grund ti, at gå varsomt frem når hjælpepakkerne igen afmonteres. Lønkompensationsordningen løber foreløbigt frem til 8. juli.

 

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil