Gemt

Sojaalliance viser vej for ansvarlig import

25. maj 2020

Danske virksomheder, der er medlemmer af Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, har fornyelig offentliggjort handlingsplaner for at nå i mål med en fælles ambition om, at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt og ikke bidrager til afskovning.

Soja anvendes blandt andet i foder til dyr og indgår dermed indirekte i de fleste af vores kød og mejeriprodukter. Men dele af sojaproduktionen medfører massiv afskovning i Sydamerika og bidrager på den måde betydeligt til klimaforandringer. For Danmarks vedkommende løber det op i ca. 1,7 millioner tons importeret soja om året. Heraf anslås det, at kun ca. 20 pct. er certificeret eller verificeret afskovningsfrit, det vil sige, hvor vi ved, det ikke stammer fra producenter, der rydder skovområder med negative konsekvenser for biodiversitet og CO2-udledning til følge.

For at sikre at dansk sojaimport ikke bidrager til afskovning, gik dansk dagligvarehandel, fødevareproducenter, organisationer og myndigheder i efteråret 2019 sammen og lancerede Dansk Alliance for Ansvarlig Soja. Alliancen faciliteres af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).

Et kig ind i handlingsplanerne fra bl.a. Aldi, COOP, Dagrofa, Danish Crown, Letz Sushi, Lidl, Rema1000 og Salling Group viser, at virksomhedernes aktiviteter favner mange forskellige initiativer, der skal bidrage til at sikre, at sojaen er produceret ansvarligt. Det gælder fx brug af certificeringsordninger, engagement i internationale initiativer, skærpelse af ambitionsniveauet for internationale sojastandarder samt krav til leverandører.

Dansk Erhverv er også medlem af alliancen, og har som organisation forpligtiget sig til at bakke aktivt op om alliancen og dens vision. Derfor opfordrer vi også alle danske aktører, der har mulighed for at fremme en ansvarlig produktion af soja, til at tage ansvar. Det kan fx være virksomheder, der anvender eller handler direkte eller indirekte med soja, fx i detailhandlen, food-service, foderproducenter, industrivirksomheder og fødevareproducenter, eller organisationer, der har relevant viden om problemstillingen.

Ser muligheder i bæredygtig import
En anden ting, der er værd at bide mærke i med sojaalliancen er, at den kan være en model til efterlevelse for andre importerede varegrupper, som vi ved har en stor negativ klimaeffekt. Soja er jo bare én problematisk varegruppe blandt mange: Palmeolie, tekstiler, visse metaller og mineraler er eksempler, hvor tilsvarende initiativer med fordel vil kunne overvejes. Hvis man gerne vil nedbringe de internationale emissioner, som vi ser anledning til igennem vores indkøb og forbrug, så er frivillige, forpligtende initiativer som Dansk Alliance for Ansvarlig Soja en del af løsningen.