Gemt

Regeringen vil forbyde private leverandører på socialområdet

08. oktober 2020

Regeringen vil forhindre ”profit på velfærd” og foreslår derfor forbud mod private leverandører på socialområdet. Dansk Erhverv advarer – og forslår i stedet styrket tilsyn og gennemsigtighed.

 

Af Troels Yde Toftdahl, velfærdspolitisk chef Dansk Erhverv

Regeringen planlægger i den næste folketingssamling at fremsætte lovforslag, der forbyder private leverandører på socialområdet og dermed gør den selvejende ejerform til det eneste ikke-offentlige alternativ på anbringelses- og botilbudsområdet. Samtidigt ønsker regeringen i samme lovforslag at styrke socialtilsynet med fokus på den økonomiske del og sanktionsmulighederne i tilsynet.

Får regeringen flertal for sit forslag?
Regeringens forventning er, at lovforslaget skal udmønte forståelsespapiret ambition om at forhindre ”profit på velfærd”. Folketingets partier forhandler pt. et udspil fra regeringen, som der imidlertid ikke er flertal for, idet såvel Radikale Venstre som Dansk Folkeparti har udtrykt betænkeligheder ved konsekvenserne af forslaget. Det handler både om de 3.400 berørte borgere og kommunernes forsyningssikkerhed på det specialiserede socialområde.

Behov for øget gennemsigtighed
Dansk Erhverv anerkender behovet for øget gennemsigtighed på området – ikke mindst i lyset af en række dårlige sager om tvivlsom eller direkte ulovlig brug af offentlige midler og foreslår derfor at Socialtilsynet gives flere muskler og samles i en egentlig styrelse. Samtidig skal gennemsigtigheden på området styrkes, og der er behov for, at priser, takster og regnskaber – på tværs af ejerskabsformer - er fuldt ud gennemskuelige for tilsynet.

Kampagne for styrket offentligt-privat samarbejde
Dansk Erhverv har lanceret en kampagne for styrket offentligt-privat samarbejde og regeringens forslag går stik imod denne vision: Styrken ved socialområdet i Danmark er netop, at der er en mangfoldighed af tilbud af høj kvalitet på tværs af offentlige, private, selvejende og civilsamfundsorganisationer. Mennesker er forskellige, og det skal tilbuddene også være. Dansk Erhvervs grundholdning er, at både private og selvejende ejerskabsformer er vigtige for socialområdet, og resultaterne taler for sig selv med høj kvalitet og specialiserede tilbud. Dansk Erhvervs position er derfor, at socialområdet skal udvikles med afsæt i viden om, hvad der virker for den enkelte borger samt med fokus på kvaliteten og specialiseringen i tilbuddet.