Gemt

Mangel på tandlæger er alarmerende

23. september 2020

Allerede i 2030 vil der være 25 procent færre tandlæger end i 2006. Samtidig er behovet for tandlæger og tandplejere stigende. Manglen bliver særlig stor uden for København og Aarhus. Dansk Erhverv opfordrer til, at der oprettes nye uddannelser.

Flere og flere danskere beholder deres tænder hele livet. Det er en positiv udvikling, men med de permanente bisser følger et stigende behov for at gå til tandlæge. Rapporten ”Dansk Tandsundhed” fra Oris Tandlæger viser en forventet stigende efterspørgsel på mere end 20 pct. Men mange tandlæger er på vej på pension, og der uddannes ikke nok til at trække i kitlen i deres sted.

”Vi ser simpelthen ind i et alarmende gab mellem efterspørgslen på tandlæger og tandplejere og antallet af disse. Manglen bliver værst uden for København og Aarhus, og derfor foreslår Dansk Erhverv nu, at der oprettes mindst en ny uddannelse til tandlæge og tandplejer uden for de store byer,” siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Danskere får langt til tandlægen
Mads Eriksen peger på, at det allerede i dag er vanskeligt at få besat tandlægestillinger uden for de store byer, og i nogle områder er det nødvendigt helt at lukke praksisser, når en tandlæge går på pension.

”Manglen på tandlæger vil skabe ulighed i sundhedsvæsnet. Det er også et væsentligt problem, hvis danskerne får længere og længere til tandlægen. Det kan afholde nogle fra at gå til tandlæge, og det er skidt for den enkeltes tandhygiejne og velbefindende. Set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv er det også problematisk, at nogle danskere kan få endog meget langt til nærmeste tandlæge,” siger Mads Eriksen.

Handling haster
Dansk Erhverv foreslår, at der bliver oprettet nye uddannelser, og det skal ske hurtigt.

”Det tager tid at starte nye uddannelser op, og så skal studerende jo også igennem denne. Derfor haster det med at komme i gang med arbejdet, så vi kan imødegå tandlægemanglen bedst muligt.  Lige nu kan man kun læse til tandlæge i Aarhus og København, og antallet af tandlæger er da også markant større i de to byer end i resten af landet. Det bliver vi simpelthen nødt til at få lavet om på,” siger Mads Eriksen.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil