; ;
Gemt

Højere priser på benzin og diesel trækker inflationen op

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at inflationen var 1 pct. i marts. Det er kraftigt stigning sammenlignet med februar, hvor inflationen var 0,6 pct.

Nyhed

12. april 2021

Den højere inflation i marts skyldes særligt, at priserne på benzin og diesel er markant højere end for et år siden. Priserne på benzin og diesel er de seneste måneder steget kraftigt. Samtidig er det netop et år siden, at vi oplevede kraftige fald i brændstofpriserne på 8,5 pct. Det var ikke kun i Danmark, at brændstofpriserne faldt kraftigt sidste år. Det var noget, vi så over hele verdenen. Det hang sammen med, at coronakrisen i foråret sidste år mindskede verdensøkonomien i et historisk stort omfang. Særligt efterspørgslen efter energi faldt kraftigt, hvilket førte til faldende brændstofpriser herhjemme. I løbet af andet halvår af 2020 og starten af 2021 er der igen så småt begyndt at komme damp på verdensøkonomien, hvilket har sendt priserne på benzin og diesel op.

Inflationen har været tiltagende siden lavpunktet i april og maj sidste år, hvor inflationen var på 0 pct. Ser vi videre ind i 2021 forventer vi en svag og gradvis forøgelse af inflationen, fordi priserne på benzin og diesel vil være betragteligt højere end sidste år. Vi forventer på den baggrund en inflation på ca. 1 pct. i år. Det vil fortsat være mærkbart under det historiske gennemsnit på 1,8% for perioden 1990-2020.

Lav inflation og høje lønstigninger giver høj reallønsfremgang
Danskerne kan glæde sig over en lav inflation herhjemme, da det sikrer betydeligt flere penge mellem hænderne. Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år, er lønnen steget betydeligt mere end priserne. Lønnen indenfor DA-området er steget med 2,4 pct. i løbet af det seneste år, mens priserne blot er steget med 1 pct.

Et lille regneeksempel viser, at den lave inflation giver en typisk børnefamilie en mærkbar besparelse i husholdningsbudgettet. For en almindelig familie på to voksne og to børn med årlig lønindkomst efter skat på ca. 495.000 kr. og et årligt forbrug på ca. 445.000 kr. vil de stigende forbrugerpriser betyde, at deres forbrug er blevet ca. 4.500 kr. i løbet af det seneste år. Med en lønvækst på 2,4 pct. er familiens årlige lønindkomst efter skat altså steget med omtrent 11.900 kr. i løbet af det seneste år. Det betyder, at en typisk børnefamilies købekraft er steget med ca. 7.400 kr. i løbet af det seneste år. Eller hvad der svarer til ca. 600 kr. om måneden.

Trods stor nedtur i dansk økonomi har lønmodtagerne oplevet pæn fremgang i reallønnen. Tilmed er købekraften forbedret endnu mere for familier uden rygere, fordi mere end halvdelen af prisstigningerne herhjemme skyldes højere tobaksafgifter.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil