; ;
Gemt

Arbejdsretlig identitet ikke godtgjort

Dansk Erhverv | Personale - 13. august 2021

I en afgørelse af 14. juni 2021 har Arbejdsretten taget stilling til, hvorvidt en fusion mellem to selskaber medførte et så tæt samarbejde, at virksomhederne var blevet til ét selskab forud for den egentlige fusion, således at det fortsættende selskab var uberettiget til at frasige sig Industriens Overenskomster, der var gældende på fusionstidspunktet.


Sagen kort
Den 1. januar 2019 fusionerede A ApS og B A/S med sidstnævnte som det fortsættende selskab. B frasagde sig i forbindelse med fusionen Industriens Overenskomster 2017-2020, der på fusionstidspunktet gjaldt for B, jf. virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a.

Hovedspørgsmålet i sagen var, om der inden fusionen mellem A og B var en arbejdsretlig identitet mellem selskaberne, som gjorde, at B fortsat var forpligtet af Industriens Overenskomster for så vidt angår den del af virksomheden, som blev fusioneret ind fra A.

Parterne var enige om, at B i medfør af virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a var berettiget til at frasige sig Industriens Overenskomster som sket, medmindre der forinden var arbejdsretlig identitet.

Arbejdsrettens afgørelse
Arbejdsretten lagde til grund, at de to selskaber efter overdragelsen fortsatte med at drive virksomhed i eget navn og fra egne adresser. Virksomhederne havde efter overdragelsen også i al væsentlighed hver sit personale. Som forudsat ved overdragelsen, opstod der mellem virksomhederne, der opererede inden for samme marked, et vist samarbejde i form af outsourcing af produktion og udlejning af medarbejdere, men på grund af forskellige kompetencer fortsatte virksomhederne i vidt omfang med at have egne forretningsmæssige områder og egne kunder.

Endvidere lagde Arbejdsretten vægt på, at al ydelsesudveksling mellem virksomhederne blev faktureret, og at B efter overdragelsen – i nogen grad – bibeholdt en selvstændig ledelse.

Arbejdsretten fandt det derfor ikke godtgjort, at der inden fusionen var arbejdsretlig identitet, og der skete ved fusionen derfor et arbejdsgiverskifte for det overdragne personale.

Det forhold, at selskaberne forud for fusionen indgik i en fælles koncernstruktur, kunne under de foreliggende omstændigheder ikke føre til en anden vurdering.

Virksomheden var derfor berettiget til at frasige sig Industriens Overenskomster som sket.  

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen er i overensstemmelse med tidligere praksis om arbejdsretlig identitet mellem virksomheder og viser, at Arbejdsretten i den konkrete vurdering blandt andet lægger vægt på, om virksomhederne har samme ledelse, arbejdsopgaver, adresse, kundekreds mv.

Dansk Erhverv opfordrer medlemmerne til at kontakte os, hvis du har spørgsmål om de arbejdsretlige problemstillinger ved virksomhedsoverdragelser.

 

Læs mere om adgangen til frasigelse af kollektive overenskomster i forbindelse med virksomhedsoverdragelse i Dansk Erhvervs guide: Kollektive overenskomster (danskerhverv.dk)