; ;
Gemt

Må man opsige en medarbejder med 37 års aniciennitet på grund af arbejdsmangel?

Dansk Erhverv | Personale - 13. august 2021

Det var sagligt at opsige en medarbejder med 37 års anciennitet på grund af arbejdsmangel, da det blandt andet havde været på tale at opsige medarbejderen under tidligere fyringsrunder, og da medarbejderen året forinden havde fået en advarsel for sin arbejdsindsats og indstilling.  

 

25-års-reglen

Ved opsigelse af en medarbejder med 25 års anciennitet eller mere har arbejdsgiveren en særlig forpligtelse til så vidt muligt at undlade at opsige medarbejderen, når opsigelsen skyldes arbejdsmangel. I en sådan situation skal arbejdsgiveren bevise, at der er afgørende hensyn, som gør opsigelsen nødvendig fremfor at vælge en medarbejder med kortere anciennitet. Arbejdsgiveren skal i den forbindelse godtgøre, at man inden selve opsigelsen har undersøgt mulighederne for at beholde medarbejderen med de 25 års anciennitet i samme stilling eller omplacere medarbejderen til en anden stilling.

Skal være omfattet af overenskomst på DA/LO-området
25-års-reglen gælder kun for medarbejdere, der på opsigelsestidspunktet har mindst 25 års ansiennitet og er omfattet af en overenskomst på DA/LO-området. Hovedparten af Dansk Erhvervs overenskomster hører under DA/LO-området.

  

Sagen kort
Sagen handlede om en produktionsmedarbejder i et trykkeri, der efter mere end 37 års ansættelse blev opsagt på grund af ordrenedgang som følge af blandt andet COVID-19 pandemien.

Medarbejderen havde et år før opsigelsen fået en skriftlig advarsel, hvor medarbejderens indstilling samt kvaliteten og hastigheden af hans arbejde var blevet påtalt.   

Medarbejderen mente, at opsigelsen var usaglig og indbragte sagen for Afskedigelsesnævnet.       

Afskedigelsesnævnets afgørelse
Indledningsvist fandt Afskedigelsesnævnet det bevist, at virksomheden var i en arbejdsmangelsituation og af den grund var nødsaget til at opsige nogle medarbejdere. Spørgsmålet var herefter, om virksomheden skulle have undladt at opsige medarbejderen med mere end 37 års anciennitet.  

Afskedigelsesnævnet lagde til grund, at det under tidligere fyringsrunder havde været på tale at opsige medarbejderen, men at virksomheden havde undladt det på grund af medarbejderens høje anciennitet. Virksomheden fandtes også – inden opsigelsen af medarbejderen – at have vurderet samtlige medarbejderes faglighed og personlige engagement. Her lagde Afskedigelsesnævnet vægt på, at medarbejderen havde fået en advarsel et år før opsigelsen, der blandt andet gik på medarbejderens arbejdsindsats og engagement. Det var uden betydning, at virksomheden ikke havde fulgt op på advarslen, da Afskedigelsesnævnet lagde til grund, at flere af medarbejderens kollegaer efter advarslen havde klaget over ham.

Afskedigelsesnævnet lagde afslutningsvis til grund, at der på opsigelsestidspunktet ikke var ledige stillinger, som medarbejderen kunne omplaceres til.  

Virksomheden blev på den baggrund frifundet.

Dansk Erhverv bemærker

Afgørelsen viser, at 25-års-reglen ikke er til hinder for, at virksomheder kan opsige medarbejdere med 25 års anciennitet eller mere på grund af arbejdsmangel. Det er imidlertid afgørende, at virksomheden før selve opsigelsen foretager en grundig undersøgelse og vurdering af, om man kan undgå at opsige medarbejderen med 25 års anciennitet.

Derudover bekræfter afgørelsen, at der ved virksomhedens vurdering af, hvilke medarbejdere, der bedst kan undværes, også kan lægges vægt på advarsler, der ikke er helt nye.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomheder at rette henvendelse, hvis de påtænker at opsige en medarbejder med lang anciennitet og særligt medarbejdere, der har været ansat i 25 år eller mere, og som derfor kan være beskyttet efter 25-års-reglen.