; ;
Gemt

Smileyordningen ændres fra årsskiftet

21. december 2021

Fra årsskiftet sker en justering af Fødevarestyrelsens smileyordning, som betyder, at antallet af smileyer reduceres til tre, mens elitesmileyen forsvinder helt.

 

Tilbage i 2020 besluttede Folketinget at forenkle den 20 år gamle smileyordning. Ændringerne betyder, at antallet af smileyer på fødevarevirksomheders kontrolrapport reduceres fra fire til tre, mens elitesmileyen udgår helt. Derudover vil selve kontrolrapporten snart blive erstattet af et klistermærke med færre oplysninger, og så vil der komme krav om, at virksomheder, der sælger fødevarer via sociale medier, digitale platforme mv. skal linke til deres kontrolrapport derfra.

Ny skala fra 1. januar – udskiftes løbende fra 1. januar
Fra årsskiftet reduceres antallet af smileyer til tre, da den ”småsmilende” smiley udgår. Det betyder, at en kontrolrapport fremover kan få en smiley med en glad, lige eller sur mund. Dansk Erhverv ville gerne have beholdt de fire smileyansigter, fordi der vil forsvinde nogle nuancer, når det nye system fremover kun vil have tre smileyer i stedet for fire.

Fødevarestyrelsen har oplyst, at de vil udskifte kontrolrapporterne løbende, efterhånden som de kommer på besøg i virksomhederne. Som fødevarevirksomhed skal man altså ikke tage sin kontrolrapport ned, før man har fået en ny af myndighederne.

Farvel til elitesmiley – skal væk inden 1. april
Fra årsskiftet er det desuden slut med elitesmileyen. Den fik virksomheder, der ikke havde haft anmærkninger på fire kontrolbesøg i træk. Men efter fødevarekontrollen har målrettet kontrollen yderligere, kan der nu gå flere år, inden en veldrevet virksomhed når op på de fire besøg, der udløste en elitesmiley.

I mange fødevarevirksomheder med en elitesmiley kan den både findes på selve kontrolrapporten, som et klistermærke i vinduet, men evt. også er brugt til markedsføring på nettet. Fødevarestyrelsen har indført en overgangsperiode på tre måneder, således at al brug af elitesmiley klistermærker i vinduer, døre mm., samt ved markedsføring på nettet skal ophøre inden den 1. april. Elitesmileyer på selve kontrolrapporten, skal man derimod ikke strege over eller ændre på – den vil forsvinde løbende, når Fødevarestyrelsen udleverer nye kontrolrapporter i forbindelse med kontrolbesøg i virksomheden.

Kontrolrapport ved salg via sociale medier mv. – skal vises fra 1. april
Fra 1. april skal virksomheder, der sælger fødevarer via sociale medier, digitale platforme og lign. linke til deres kontrolrapporter herfra. Formålet med kravet er, at forbrugere, som shopper fødevarer online, får mulighed for at lade kontrolresultaterne få indflydelse på, hvilken virksomhed de vil købe mad fra – på samme måde, som det allerede er muligt i fysiske butikker i dag.

Kontrolrapporter erstattes af kontrolklistermærker – udskiftes løbende fra 1. juli
Fra sommeren 2022 bliver de velkendte gulnede kontrolrapporter i vinduerne ved butikkers indgangsdøre erstattet af et klistermærke med den aktuelle smiley på størrelse med et postkort.

Klistermærket skal fortsat hænge ved indgangen, og de detaljerede kontrolrapporter fra Fødevarestyrelsens besøg skal fortsat kunne findes på virksomhedernes hjemmesider og på findsmiley.dk.

Skiftet fra kontrolrapport til kontrolklistermærke vil ske løbende, efterhånden som Fødevarestyrelsen kommer på kontrolbesøg, efter den 1. juli 2022.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent