Gemt

God offentlig transport kan erstatte bilejerskab

16. juni 2021

Folk er villige til at stille bilen, hvis der findes gode kollektive alternativer. Det er konklusionen på en ny analyse fra Danmarks Statistik, der har gennemgået danskernes kørevaner overfor adgangen til kollektiv transport.

Analysen ser på, hvordan forskellige serviceniveauer af offentlig transport – bus, tog, metro eller letbane – hænger sammen med andelen af familier, der råder over en bil.

Analysen skildrer mellem forskellige former for serviceniveau, hvoraf meget højt serviceniveau af offentlig transport defineres ved, at beboerne har minimum 10 afgange i timen og adgang til mere end én form for kollektiv transportform inden for 500 meter. Et lavt serviceniveau er mindre end 4 afgange i timen.

Mere end 80 pct. af familierne i områder med det laveste serviceniveau af offentlig transport råder over én eller flere biler.

I områder, hvor serviceniveauet af offentlig transport er meget højt, råder 39 pct. af familierne over én eller flere biler.

Selv når der tages højde for flere parametre, som bystørrelse, økonomi, alder osv., tegner der sig en klar tendens til, at danskerne i højere grad vælger ikke at eje en bil, hvis der er gode alternativer med kollektiv transport til stede.

Analysen fastlægger også, at over en million danskere ikke har adgang til offentlig transport inden for 500 meter, hvilket hyppigst er i landområderne. Samtidig giver det store udsving, når serviceniveauet i den offentlige transport går fra højt til middel, og hvis personer i husstanden har over 40 kilometer til arbejde.

Analysen fra Danmarks statistik kan læses her.

Kontakt

Transport

Jesper Højte Stenbæk

Fagchef for transport og infrastruktur
Medarbejderprofil