; ;
Gemt

Højeste vækst i 15 år: Typisk børnefamilie får 13.000 kroner ekstra

25. maj 2021

Kommentar af Kristian Skriver, seniorøkonom, Dansk Erhverv:

Finansministeriet har netop offentliggjort Økonomisk Redegørelse maj 2021. Det indeholder en ny prognose for dansk økonomi. Finansministeriet forventer, at dansk økonomi kommer til at vokse med 2,4 pct. i år og 3,6 pct. til næste år.

Finansministeriet har opjustere deres vækstforventninger for 2021 fra 2,1% til nu 2,4%, mens Finansministeriet samtidig har nedjusteret deres vækstforventninger for 2022 fra 3,8 pct. til 3,6 pct. Trods nedjusteringen for 2022 er der udsigt til at 2022 får den højeste BNP-vækst siden 2006. Hvis Finansministeriet får ret i deres prognose, så vil BNP allerede i slutningen af i år overstige niveauet, før coronakrisen ramte. Det er særligt en kraftig fremgang i privatforbruget og eksporten, der ventes at løfte væksten i dansk økonomi over de kommende år.

Det står dermed også klart, at Finansministeriet forventer at coronakrisen vil indskrive sig som en meget voldsom, men også kort krise, i de økonomiske historiebøger. Det står i skærende kontrast til finanskrisen, der både var dybere og længere.

Ovenpå vinterens smittebølge er der nu udsigt til at dansk økonomi får fremgang. Udsigterne er der dog meget forskellige på tværs af brancher. Industrien og byggebranchen har med høj vækst allerede i dag lagt coronapandemien bag sig, mens en genopretning af turisme- og oplevelseserhvervene har lange udsigter.

Højeste vækst i dansk økonomi i 15 år. Typisk børnefamilie har udsigt til 13.000 kr. ekstra

Danskerne kommer også til at mærke, at der igen kommer fart på dansk økonomi i år og til næste år. Lønningerne i den private sektor forventer Finansministeriet vil vokse med 2,4 pct. i år og 2,6 pct. til næste år. Udviklingen i de nominelle lønninger skal ses i sammenhæng med forbrugerprisinflationen. Forbrugerprisinflationen forventes at tiltage i år og næste år. Forbrugerpriserne forventes at stige med 1,1 pct. i år og 1,5 pct. i 2021. Det betyder, at danskerne i gennemsnit kan se frem til en reallønsfremgang på 1,3 pct. i år og 1,1 pct. i 2021.

Et lille regneeksempel – udarbejdet af Dansk Erhverv – viser, at hvis Finansministeriet får ret i deres prognose, vil en typisk børnefamilie få en mærkbar fremgang i husholdningsbudgettet i år og næste år. For en almindelig familie på to voksne og to børn med årlig lønindkomst efter skat på ca. 495.000 kr. og et årligt forbrug på ca. 445.000 kr. vil reallønsfremgangen give 13.000 kr. mere i købekraft i 2021 end i 2019.

Det understreger, at de danske familier med flot fremgang i købekraften kommer til at mærke fremgang i dansk økonomi i år og næste år. Det er et utrolig godt udgangspunkt for fremgang i det private forbrug herhjemme. Efterhånden som befolkningen bliver vaccineret, og restriktioner fjernes, vil danskerne for alvor få gang i forbruget. Dertil er der i år udbetalt de resterende to ugers indefrosne feriepenge, der yderligere kan give et skub i retning af øget forbrug herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil