; ;
Gemt

Torsdag den 20. maj offentliggjorde ’Partnerskab for levende bymidter’ sine anbefalinger

25. maj 2021

Partnerskab for levende bymidter, der er nedsat af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, har siden august 2020 arbejdet med at udvikle og fastholde levende bymidter. Nu er rapporten med de første anbefalinger offentliggjort. Dansk Erhverv har spillet en aktiv rolle i partnerskabet og ser frem til styrke samarbejdet mellem bymidternes aktører.

Partnerskab for levende bymidter har siden august 2020 gennemgået både danske og udenlandske erfaringer med at udvikle og fastholde levende bymidter. Partnerskabet blev nedsat på baggrund af de omfattende udfordringer, som mange bymidter står over for, hvor de oplever, at mange funktioner lukker eller flytter som følge af affolkning, ændrede handelsmønstre og nye mobilitets- og pendlingsmønstre.

Det vil kræve en ekstraordinær indsats at løse de udfordringer, som bymidterne står overfor, mener indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, der nu glæder sig til at arbejde videre med anbefalingerne.

”Levende bymidter i hele landet er en grundlæggende forudsætning for, at det er attraktivt at bo og arbejde i landdistrikterne. Jeg er enig med partnerskabet i, at de udfordringer vi ser for tiden, kræver en fælles og massiv indsats, og jeg glæder mig til at arbejde videre med anbefalingerne,” siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

Dansk Erhverv har været aktivt medlem af partnerskabet, og er enig i ovenstående og rapportens anbefalinger, men hilser først og fremmest det fokus rapporten sætter på levende bymidter velkommen:

”Dansk Erhverv ser rapporten og dens anbefalinger som begyndelse på en tiltrængt opmærksomhed på bymidternes betydning for sammenhængskraften i Danmark. De udfordringer bymidterne står over for, kræver handling på mange niveauer, ikke mindst i forhold til betingelserne for at drive handel,” siger Per Thye Rasmussen, Chefkonsulent, Dansk Erhverv.

Af særlig interesse for detailhandel er anbefalingen til kommuner at tage erhvervet ind i de kommunale erhvervsstrategier. Alt for mange strategier handler om alt andet end detailhandel og bymidter, og det er derfor, at det kommercielle skal opprioriteres. En andet vigtig anbefaling er oprettelsen af et videncenter, der kan indsamle viden og analyser om områder til støtte for erhvervet. Dansk Erhverv har derimod ikke kunne tilslutte sig, at der laves forpligtende BID’s. Frygten har været, at der kun er ét sted at placere regningen for disse, hos lejerne, og i sidste ende eventuelt hos forbrugerne. Det er konkurrencen ikke til.

Handelslivet er en vigtig del af bymidten, og det er og bliver omdrejningspunktet for meget aktivitet som kultur, som et socialt mødested og som et centralt knudepunkt for trafik og offentlig service. Det er partnerskabets overordnede vurdering, at mange danske bymidter står over for en omfattende omstilling, hvis de skal udvikle sig. Hvis det skal lykkes at fastholde så mange fysiske butikker som muligt og sikre, at tomme lokaler udnyttes af nye erhverv, kulturtilbud, idræts- og foreningsliv eller bynære boliger, vil det kræve en omstilling af detailhandels- og serviceerhvervet samt attraktive kulturmiljøer og mødesteder.

Dansk Erhverv tror og erfaringerne viser, at en sådan omstilling kræver et tæt samarbejde mellem bymidtens forskellige aktører, offentlige og private såvel som civile, hvis det skal lykkes.

Partnerskabets samlede rapport og værktøjskasse kan tilgås her: ’Partnerskab for levende bymidter’ klar med nye anbefalinger (im.dk).

Partnerskabet består af:

  • Frederikshavn Kommune, Marianne Ellersgaard
  • Syddjurs Kommune, Poul Møller
  • Varde Kommune, Tove Merete Wolff
  • Assens Kommune, Peter Michael Nielsen
  • Guldborgsund Kommune, Christian Refstrup
  • Danske Handelsbyer, Heidi Svane Pedersen
  • Dansk Erhverv, Per Thye Rasmussen
  • De Samvirkende Købmænd, John Wagner
  • Ejendom Danmark, Jan Ellebye
  • KL, Karoline Amalie Steen og Jeppe Würtz Petersen
  • Kulturministeriet, Ole Winther
  • Landdistrikternes Fællesråd, Grete Saabye
  • Lokale og Anlægsfonden, Oliver Vanges
  • Den filantropiske forening Realdania, Astrid Bruus Thomsen og Realdania By & Byg, Ann Hein
  • Indenrigs- og Boligministeriet med Sara Paarup, Bolig- og Planstyrelsen som formand

Kontakt

Regional Erhvervsudvikling

Per Thye Rasmussen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil