; ;
Gemt

Business is booming - men særligt to faktorer kan lægge en dæmper på væksten

Rådgiverbranchen har klaret sig godt igennem corona-pandemien og klarer sig på en række parametre bedre end før krisen. Det er positivt, men stiller nye krav om ttilpasning af forretningsgange og bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft. Ellers kan opsvinget blive kort.

Nyhed

16. november 2021

Høj vækst i rådgiverbranchen
Efter et hårdt år med corona-restriktioner og nedlukninger, klarer rådgivningsbranchen sig på en række parametre bedre end før krisen. Det viser Dansk Erhvervs Rådgiverbarometer, der kan findes her.

Sammenligner man de første 6 måneder af 2021 med første halvår af 2019 - før coronakrisen satte ind - er omsætningen nu knap 12% højere. I 2019 omsatte branchen for 248 mia. kroner, men fortsætter den foreløbige tendens resten af året, vil omsætningen i 2021 overgå dette tal.

Antallet af fuldtidsansatte i rådgiverbranchen er steget med 5,6% i samme periode, og eksportvæksten er steget med 23% i andet kvartal af 2021 sammenlignet med samme kvartal året før.

Opbremsning skal undgås
Denne udvikling er grundlæggende positiv og skal i høj grad ses i lyset af det opsving, den danske økonomi har gennemgået siden genåbningen. Dansk økonomi er ifølge Finansministeriet på vej tilbage i en højkonjunktur, hvilket også smitter positivt af på danske rådgivningsvirksomheder. Samtidig oplever rådgiverbranchen et ophobet behov investeringer i innovation og vækst, og det smitter positivt af i efterspørgslen efter højt kvalificeret rådgivning inden for bl.a. ledelse og forretningsudvikling. Den høje efterspørgsel er i sig selv positivt, men særligt to faktorer kan medvirke til at glæden bliver kort.

Først og fremmest er mangel på kvalificeret arbejdskraft en kæmpe udfordring. Ifølge Danmarks Statistik oplever 77% af virksomhederne indenfor rådgivning, forskning og videnservice, at mangel på arbejdskraft er en decideret produktionsbegrænsning. Derfor arbejder Dansk Erhverv også for at øge arbejdsudbuddet, blandt andet med forslag om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft og hæve topskattegrænsen.

Hertil kommer risikoen for, at stigende smittetal og nye corona-restriktioner kan lægge en dæmper på væksten. Her er det i sig selv afgørende, at hele 75% af rådgivningsvirksomhederne har ændret og digitaliseret deres forretningsgange som følge af corona-krisen. De tilpasninger, som virksomhederne allerede har foretaget, kan være med til at reducere følsomheden over for potentielle fremtidige restriktioner.

 

Kontakt

Rådgivning, Rekruttering & Finans; Medier & Kreative Erhverv

Louise Riisgaard

Branchedirektør
Medarbejderprofil