; ;
Gemt

Antallet af offentligt ansatte skal normaliseres

14. oktober 2021

Blandt andet som følge af coronahåndtering har Danmark nu et rekordhøjt antal offentligt ansatte, samtidig med at erhvervslivet mangler arbejdskraft. Der er behov for politisk handling, hvis forholdene skal normaliseres, lyder det fra Dansk Erhverv.

 

Siden coronakrisens begyndelse er den offentlige beskæftigelse herhjemme steget med 24.000 personer. En del af årsagen er coronahåndtering, men på trods af, at epidemien kræver færre og færre tests, indlæggelser og så videre, forventer Finansministeriet, at antallet af offentligt ansatte blot vil falde med 3.000 i 2022.

”Det er yderst problematisk i en tid, hvor danske virksomheder rent ud sagt skriger på arbejdskraft. Det er nu engang den private sektor, der tjener pengene. Derfor duer det ikke, hvis det offentlige har flere ansatte end måske nødvendigt, for så mangler de personer i det private. I en tid, hvor manglen på arbejdskraft kun ser ud til at blive større, så gør det her ondt værre."

"Vi har brug for, at forholdene så at sige bliver normaliseret. Derfor bør den politiske ambition være, at antallet af offentligt ansatte bliver rullet tilbage til det, der var forventningen i 2022, før at coronaen satte ind. Det betyder, at den offentlige beskæftigelse skal reduceres med yderligere godt 10.000 personer,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Færre offentligt ansatte i andre lande
Antallet af offentligt ansatte i forvaltning og service er steget med 2,9 procent under coronakrisen.

Hvis man ser på området, der hedder offentlig administration, undervisning og sundhed, hvor både offentligt og privatansatte indgår, er tallet 4,6 procent.

Det skyldes især de privatansatte podere. I Tyskland, Norge og Finland har stigningen været markant mindre, nemlig i omegnen af 2,5 procent.

”Mangel på arbejdskraft er ikke blot et dansk fænomen. Det oplever landene omkring os også, og det er medvirkende til at gøre det sværere for danske virksomheder at få den nødvendige arbejdskraft. Når disse lande så også har oplevet en mindre stigning i antallet af offentligt ansatte, så står de alt andet lige bedre i den kamp om arbejdskraft, der lige nu finder sted i det meste af EU. Også det er en vægtig grund til politisk at sikre, at den offentlige beskæftigelse bliver reduceret i samme takt, som coronaepidemien ebber ud,” siger Brian Mikkelsen.

Læs hele analysen her

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef