; ;
Gemt

Regeringen har fremsat ændringsforslag til udbudsloven: Enkelte positive elementer, men der er en paryk i suppen

11. maj 2022

Regeringen har netop fremsat et ændringsforslag til udbudsloven, der skal binde sløjfe på den meget langvarige evaluering, som har stået på siden slutningen af 2018. Dansk Erhverv ser gode takter med et ”køb grønt eller forklar”-princip og mulighed for at ændre i udbudsmaterialet.

 

Regeringen har fremsat ændringsforslag til udbudsloven efter en langvarig evaluering siden 2018. Det fremsatte lovforslag indeholder positive elementer, men overordnet set mener Dansk Erhverv ikke, at ambitionsniveauet har været højt nok for regeringen.

Positivt med grønt fokus
Dansk Erhverv er positivt indstillede over for det nye ”køb grønt eller forklar”-princip. Bestemmelsen respekterer udbudsloven som en proceslov, hvorfor det også er gode takter fra regeringens side at udelade politisk signallovgivning i denne bestemmelse.

Det offentlige køber ind for 380 milliarder kr. om året, og hvis skal vi sætte turbo på den grønne omstilling, handler det også om at aktivere den offentlige indkøbsmuskel.

Derudover indeholder lovforslaget en ny bestemmelse om muligheden for at ændre i udbudsmaterialet, såfremt specifikke kriterier er opfyldt. Dansk Erhverv stiller sig positive over for denne ændring, og foreslog også under høringen netop denne tilføjelse.

Trods gode takter er lovforslaget en skuffelse
Regeringen har desværre ikke fulgt op på hovedparten af de forbedringsforslag, som en lang række centrale aktører fra både ordregiver- og tilbudsgiversiden i fællesskab ellers har foreslået. Dermed går regeringen glip af betydelige forbedringer af det offentlig-private samarbejde, der kunne have været til fordel for hele Danmark og skabt et bedre udgangspunkt for fremtidens velfærdssamfund samt styrket dansk konkurrenceevne.

Særligt har Dansk Erhverv efterlyst øget gennemsigtighed på en række væsentlige områder – det gælder særligt i forhold til annullationen af udbud og ved udbud af såkaldte rammeaftaler. Til trods for at alt for mange udbud fortsat annulleres, har regeringen ikke valgt at skabe klarere rammer for selve processen omkring annullation af udbud.

I forhold til udbud af rammeaftaler har Dansk Erhverv påpeget behovet for at stille større krav til ordregiverne, når de udbyder en rammeaftale, således at navnlig ordregivers skøn over den forventede og maksimale omsætning bliver mere præcise, end tilfældet er i dag. Heller ikke her har regeringen ønsket at skabe bedre og skarpere rammer for konkurrencen om offentlige indkøb. Fælles for begge områder er, at regeringen efterlader tilbudsgiverne i en situation, hvor de har mere end vanskeligt ved at gennemskue de valg, som ordregiverne gør sig under håndteringen af udbud.

Dansk Erhverv er positive overfor få gode elementer i ændringsforslaget, men samlet set er lovforslaget en skuffelse og forholder sig ikke til de mest centrale udfordringer for mere effektive, offentlige indkøb, der skal styrke Danmarks konkurrenceevne, og som en bred kreds af både tilbuds- og ordregivere har pointeret.

Dansk Erhverv følger den politiske behandling i Folketinget frem mod sommerferien.

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil