; ;
Gemt

Vigtigt forslag fra EU kan revolutionere fremtidens sundhedsvæsen

5. maj 2022

Kommissionens lovforslag om et europæisk datarum for sundhedsdata landede tirsdag den 3. maj, og har blandt andet til formål at udnytte potentialet i sundhedsdataøkonomien. Forslaget kan vise sig vigtigt for dansk life science, hvorfor Dansk Erhverv hilser forslaget velkomment.


Kommission præsenterede tirsdag lovforslaget European Health Data Space (EHDS). Det kommer som en del af EU's digitale strategi, A European Strategy for Data, som blev præsenteret i 2020, og som en central byggesten i European Health Union. Formålet med EHDS er at skabe et paneuropæisk datarum, som vil gøre det lettere at gøre brug af og tilgå sundhedsdata. EHDS er det første sektorbestemte lovforslag, der bygger oven på de øvrige forslag i den digitale strategi, navnligt Data Governance Act fra 2020 og Data Act fra 2022. Hovedformålet er for Kommissionen at gøre sundhedssektoren mere effektiv samt at fremme videnskabelig forskning på sundhedsområdet for at udnytte potentialet i sundhedsdataøkonomien. Derudover skal lovforslaget bidrage til at fremme udviklingen af nye digitale sundhedstjenester og -produkter.

Sundhedsdata er en betydningsfuld og afgørende forudsætning for vækst og bedre forskning inden for life science, hvorfor Dansk Erhverv hilser lovforslaget velkomment. Life science er en vigtig styrkeposition for Danmark, det er vores største vareeksportgruppe, og branchens fodaftryk er betydeligt. Sundhedsdata er et meget væsentligt rammevilkår for vores branche, og for evnen til at fastholde og styrke vækstrejsen for dansk life science. Bedre brug af sundhedsdata – også på europæisk plan - er derfor helt afgørende for dansk life science.

Bedre adgang og styring med data for borgeren
Konkret lægger Kommissionen op til, at borgeren bør have adgang til et minimumssæt af egne ’primære’ sundhedsdata, såsom vaccinationer, elektroniske recepter, billeder, laboratorieresultater og lignende  ved hjælp af gratis tjenester. Det skal sikre patienters ret til kontrol over deres helbredsdata i et elektronisk format, da man ligeledes selv skal have retten til at begrænse adgangen til disse data samt retten til at kunne dele dem med tredjeparter efter eget valg. Det skal også sikre, at sundhedsvæsener kan tilgå data på tværs af EU – hvis du eksempelvis er borger fra Danmark, som er på ferie i Holland, skal du nemt kunne dele relevante sundhedsoplysninger med den hollandske læge.

Vigtigt med gode rammer for sekundær databrug
EHDS foreslår desuden at EHDS skal give mulighed for at bruge sundhedsdata til sekundære formål. Det vil sige, at man genbruger sundhedsdata, der er oprettet og registreret til specifikke ydelser og aktiviteter, men som også kan bruges til andre formål, end de blev indsamlet til. Det kan fx være forskning og udvikling af nye behandlinger, men det kan også være til brug for regulatoriske beslutningsprocesser, at støtte offentlige myndigheder i udførelsen af deres opgaver fx uddannelse eller af algoritmer til medicinske applikationer. Kommissionen foreslår altså med dette at styrke fremtidens forskning, ligesom man vil sikre, at politikudformning i stigende grad skal være databaseret.  Den sekundære databrug er helt afgørende for at vi kan udvikle fremtidens behandlinger. EHDS giver helt nye muligheder for at lave sundhedsforskning, fordi det samler sundhedsdata fra 450 mio. EU-borgere.

Sundhedsdata til fx forskningsbrug skal selvfølgelig kun kunne tilgås sikkert og anonymt, så data ikke kan knyttes til den enkelte borger. Når de sikkerhedsmæssige krav til brug af sundhedsdata er opfyldt, skal data kunne bruges af offentlige og private på lige fod.

International datadeling og interoperabilitet
Forslaget sikrer, at det bliver lettere at dele sundhedsdata på tværs af landegrænser mellem sundhedsudbydere. Interoperabilitet med elektroniske sygejournalsystemer skal reducere unødvendige og duplikerede tests, da det i højere grad skal være nemt at få adgang til patienters sygehistorie – med henblik på tids- og økonomisk besparelse for både patienterne og de nationale sundhedssystemer i EU. Sundhedsdataområdets rammer tager afsæt i Data Act, som skal danne udgangspunktet og grænserne for internationale overførsler af ikke-personlige sundhedsdata.

Potentiale for Danmark og det offentlig-private samarbejde
Et europæisk sundhedsdatarum styrker EU's dataøkosystem, men det har også potentialet til at muliggøre bedre brug af real world data og at styrke hele patientrejsen. En datadrevet sundhedssektor kan desuden drive en udvikling i det offentlig-private samarbejde, som kan lede til nye, innovative måder at samarbejde på. Her er det dog enormt vigtigt, at adgangen til sundhedsdata ligestilles, således at både det offentlige og det private kan få et maksimalt udbytte af den data, der stilles til rådighed.

Det er desuden vigtigt at alle brugere af sundhedsdata tænkes ind i governancemodellen for EHDS. Det foreslås at oprette et styrende organ, et Board for EHDS, og her er det vigtigt at både forskere, patienter og life science-branchen er repræsenteret.

Dansk Erhverv har desuden tidligere understreget vigtigheden af, at Danmark melder sig på banen og styrker interesserevaretagelsen for at blive den centrale europæiske hub for sundhedsdata, da vi har verdensklasse sundhedsdata. På den måde kan det sikres, at Danmark cementerer sin position som frontløber inden for både sundhedsdata og life science-branchen i Europa.

Læs mere om Dansk Erhvervs ambition om at Danmark skal være europæisk sundhedsdatahub.

Læs Dansk Erhvervs vision for bedre brug af sundhedsdata. 

 

Tre gode grunde til, at Danmark skal melde sig ind i kampen for at blive europæisk hub for sundhedsdata

  • Styrket vækst og innovation blandt etablerede og nystartede virksomheder indenfor life science: Adgang til data er en af de største barrierer for udvikling af nye løsninger både hos de større virksomheder og særligt for iværksættere. Flere data og bedre adgang for forskere og virksomheder kan således understøtte vækst og eksport.

  • Bedre behandlingstilbud til borgere og reducerede udgifter i sundhedssektoren: Bedre adgang til data er en forudsætning for udvikling af innovativ medicin, udstyr og sundhedsteknologi, som i sidste ende kan give hurtigere og bedre behandling.

  • Mere europæisk samarbejde og flere investeringer fra udlandet i Danmark: Som europæisk datahub vil Danmark blive et mere attraktivt land for life science-virksomheder og start ups, der arbejder med health tech, og hvor det gør en stor forskel for hvor attraktivt det er at bedrive klinisk forskning, lave offentligt-privat samarbejde og generelt markedsføre nye løsninger.


Denne artikel opdateres løbende i takt med ændringer i EU-processen. 

Læs mere om Dansk Erhvervs position i den seneste version af vores positionspapir nedenfor. Dokumentet opdateres ligeledes løbende.

Dansk Erhvervs position på EHDS lovgivning

pdf

Download

Kontakt

Sundhed og Life Science

Laura Duus Dahlin

Chefkonsulent