Gemt

Stigende energipriser vil presse syv ud af ti virksomheder

01. november 2022

Dansk økonomi går en usikker tid i møde med stigende energipriser, høj inflation og stigende renter. Det presser virksomhederne og deres udsigt til vækst. Dansk Erhverv har derfor spurgt sine medlemmer om, hvilke faktorer de forventer vil have størst indflydelse på omsætningen og væksten de næste tre måneder. 70 pct. svarer stigende energipriser.

Inflationen er på sit højeste niveau i knap 40 år, energipriserne lægger pres på forbrugere og virksomheder, og Ruslands invasion af Ukraine fortsætter med at skabe usikkerhed på tværs af Europa. Udfordringerne er til at få øje på, og det påvirker også de danske virksomheder og deres fremtidsudsigter.

Dansk Erhverv har derfor spurgt sine medlemsvirksomheder, hvilke faktorer de forventer vil have størst påvirkning på omsætning og mulighederne for vækst i de kommende tre måneder

Stigende energipriser fylder hos syv ud af ti
70 pct. af virksomhederne forventer, at stigende energipriser vil have størst påvirkning på virksomhedens omsætning og vækst de kommende tre måneder. Knap hver anden virksomhed forudser, at stigende priser (foruden energi- og fødevarepriser) kommer til at lægge pres på omsætningen og væksten de kommende måneder, mens ca. hver tredje virksomhed bekymrer sig om manglende efterspørgsel og udfordringer med rekruttering. Derimod forventer kun knap hver tiende virksomhed, at coronapandemien vil påvirke omsætningen de kommende måneder.

Faktorer som forventes at have størst påvirkning på virksomhedens omsætning og mulighed for vækst i løbet af de kommende tre måneder:

image1dozh.png

Kilde: Dansk Erhverv

Hovedpointer i analysen
Om analysen af hvilke faktorer danske virksomheder forventer har størst indflydelse på omsætning og vækst, siger branchedirektør i Dansk Erhverv Transport, Jesper Kronborg:

Offentlige leverandører særligt udfordret: Mange virksomheder er ramt af voldsomt stigende energipriser. Her er de offentlige leverandører særligt udfordrede, da de offentlige indkøbere har vist sig meget tilbageholdende med at foretage de nødvendige prisjusteringer i ofte langvarige offentlige kontrakter. Det sker på trods af, at de offentlige indkøbere fra centralt hold er givet klare rammer for, hvordan de kan foretage de prisjusteringer, der skal til for at genfinde balancen i de offentlige kontrakter og på den måde sikre fremtidige leverancer.

 

Behold leverandører på trods af prisstigninger: Vi er i Dansk Erhverv repræsentanter for en lang række virksomheder, der samarbejder med det offentlige, og vi minder derfor om, at det vil være langt mere omkostnings- og ressourcetungt for de offentlige indkøbere, hvis de efterlader deres leverandører i en så presset situation, at de ikke er i stand til at opfylde deres kontrakter. Det vil utvivlsomt føre til, at der skal gennemføres nye udbud, hvor de nye, potentielle tilbudsgivere naturligvis må forventes at tage højde for deres stigende omkostninger. På den måde vil prisstigningerne alligevel snige sig ind i de offentlige kontrakter, dog med det meget væsentlige samfundsøkonomiske ressourcespild, der følger af bruddene med de tidligere leverandører og gennemførelsen af nye udbud.

 

Alle må bidrage: Efter vores opfattelse i Dansk Erhverv er behovet klart. De offentlige ordregivere skal også bære deres andel af den seneste tids meget væsentlige prisstigninger. Derfor skal de i langt højere grad være villige til at foretage nødvendige og rimelige prisjusteringer sammen med deres leverandører. For at kunne tage højde for de voldsomme prisudsving er det navnlig afgørende, at de offentlige kontrakter i videst muligt omfang tilpasses, således at der finder en løbende tilpasning sted.

 

Læs hele Dansk Erhvervs undersøgelse af hvordan stigende energipriser påvirker virksomheder.