Gemt

Butikstyverier på himmelflugt

25. oktober 2022

For sjette kvartal i streg steg antallet af anmeldte butikstyverier. Det er ikke noget, vi før har set de seneste 15 år. Antallet af anmeldte butikstyverier for tredje kvartal i år er nu på niveau med 2017, efter at have været stødt nedadgående siden midten af 2010’erne. Antallet af anmeldte butikstyverier er således nu det højeste, vi har set i fem år. 

 

 

image83x5.png

Kilde: https://www.statistikbanken.dk/ 

Rigspolitiet og Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for butikstyverier i tredje kvartal 2022, og det ser ikke godt ud. For sjette kvartal i streg er antallet af anmeldte butikstyverier steget, og de er nu på niveau med 2017, efter i en årrække at have været nedadgående. Mest bekymrende er det dog, at vi ikke i de seneste 15 år har set så mange kvartaler i streg med en stigning.  

Inflationen spiller ind 
Dansk Erhvervs database for kriminalitet, Crimestat, viser også en stigning i antallet af registreringer. Her kan man se, at det ser værst ud i september måned, hvor der blev rapporteret over 1000 tyverier. Stigningen i antallet af anmeldte butikstyverier kan formentlig kobles sammen med inflationen. Med prisstigninger på et niveau, der ikke er set siden 80'erne, er butikskriminalitet pludselig blevet nødvendigt for nogle og attraktivt for andre. Både for de ”professionelle” der stjæler med henblik på videresalg, og dem der stjæler af nød. Når både el- og varmeregningen i forvejen er steget markant, kan nogle desværre se sig nødsaget til tyveri, for at kunne få økonomien til at løbe rundt.  

imagevdy2f.png

Kilde: https://www.statistikbanken.dk/pris113 

Bred blanding af varegrupper 
Der stjæles varer over en bred kam. Alt fra basisvarer som smør over luksusvarer som dyre vine til elektronik. Dette kan været et udtryk for, at nogen har svært ved at få råd til basisvarerne, mens andre måske føler sig for pressede på økonomien til at kunne bruge penge på luksusvarerne og derfor føler sig nødsaget til at stjæle. Dertil kommer de ”professionelle” tyve, der stjæler alt fra elektronik til kaffe med henblik på videresalg. De har også fået et bedre marked til at afsætte deres varer med gode priser til økonomisk pressede danskere.  

Erhvervsdrivende er bekymrede 
Den fortsatte stigning kan have store konsekvenser - både for de i forvejen hårdt pressede erhvervsdrivende det går ud over, men i sidste ende også forbrugerne i form af endnu højere priser for at kompensere for det øgede svind og den ekstra sikkerhed. Den fortsatte stigning giver anledning til bekymring blandt de erhvervsdrivende, der i mange tilfælde føler sig magtesløse i kampen mod kriminaliteten.  

Dansk Erhverv mener  
Der er behov, at myndighederne tager problemet med den stigende mængde butikstyverier alvorligt. Stigningen skal bremses, så det dels sikres, at erhvervsdrivende kan drive deres butikker i fred for kriminelle, dels sikres, at der ikke er en række mennesker, der kommer ind på en kriminel glidebane. 
Politiet og kommunerne skal i samarbejde tage hånd om problemerne, og butikkerne skal tildeles de fornødne redskaber til henholdsvis at kunne beskytte sig selv og hjælpe til med politiets efterforskning. 

Læs mere: Kan inflation og stigende priser betyde flere butikstyverier? 

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil