; ;
Gemt

30 pct. af ejerlederne med beskæftigede er over 55 år gamle

En analyse fra Center for Ejerledede Virksomheder viser, at over 30 pct. af de ejerledede virksomheder har en ejerleder der er over 55 år gammel. Samlet beskæftiger disse virksomheder over 137.000 personer.

Nyhed

21. september 2022

Tusindvis af danske virksomheder er ejet og ledet af en aldrende person. Det viser tal fra Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS, som Dansk Erhverv har bearbejdet. Der er alene taget udgangspunkt i virksomheder registeret som ApS eller A/S hvorfor enkeltmandsvirksomheder, interessentskaber mv. ikke er medtaget. Samlet står vi tilbage med over 41.000 virksomheder der har mindst én ansat udover ejerlederen selv.

Næsten en tredjedel af disse har en eneejer og direktør, der er over 55 år gammel, som beskæftiger over 137.000 personer. Adelen og antallet falder drastisk når ejerlederen bliver ældre, men alligevel er der over 1.700 virksomheder med en eneejer og direk-tør der er over 70 år gammel, som beskæftiger over 18.000 personer. Det er tal som får Carl Andersen der er politisk konsulent for familieejede virksomheder ved Dansk Erhverv, til at reagere:

"Talene fra CBS viser os at mange borgere og virksomheder står i en usikker situation. Under halvdelen af ejerlederne over 65 år har en færdig plan for fremtiden for dem, deres virksomhed og dens ansatte. Da de +65-årige står i spidsen for over 4.100 virksomheder med over 41.500 ansatte er det ikke uvæsentligt for beskæftigelsen og erhvervsstrukturen."

Et kontrolleret generationsskifte kan godt tage 5-10 år. Alligevel er der jf. CBS over 1.700 virksomheder med over 18.000 ansatte der er ejet og ledet af en person som er over 70 år gammel. Størstedelen (55 pct.) af de ansatte i disse ejerledede virksomheder er i større virksomheder med i gennemsnit 344 ansatte foruden ejerledern selv. 

"Siden 2015 har der været usikkerhed om rammevilkårene for generationsskifte af virksomheder i Danmark. Værdiansættelserne lægger ikke fast, skattesatserne svinger og de politiske meldinger er uklare. hele 25 pct. af ejerlederne melder, at problemer med afklaring af virksomhedens værdi er en afgørende årsag til, at de endnu ikke har generationsskiftet. Det er uholdbart og noget der skal findes politiske løsninger på." forsætter Carl Andersen. 

Dansk Erhverv arbejder for at der genindføres et retskrav på skematisk værdiansættelse ved generationsskifte af virksomhed.

imageo15cy.png

30 pct ejerledere er over 55 år gamle

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Carl Andersen

Politisk konsulent for familieejede virksomheder