; ;
Gemt

Internationale medarbejdere er guld værd – derfor skal flere blive i Danmark

26. september 2022

Danmark skal blive bedre til at fastholde de udenlandske medarbejdere og studerende, der allerede er i landet. Det mener Dansk Erhverv, som i samarbejde med Københavns Kommune fredag inviterede til netværksarrangement for virksomheder og internationale medarbejdere.

Hvordan er det at bo og arbejde i Danmark? Skal man kunne dansk? Hvilke muligheder er der for min partner? For mine børn?

Det og meget andet kunne godt 300 internationale primært højtuddannede arbejdstagere, jobsøgende, medfølgende partnere og studerende få svar på fredag aften.

Her slog Dansk Erhverv i samarbejde med Københavns Kommune dørene op til netværksarrangementet International Citizens Friday i Børsen.

TAK!

Målet med arrangementet var at få flere udenlandske medarbejdere til at vælge Danmark til, forklarer Peter Halkjær, som er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

”Der mangler arbejdskraft i danske virksomheder, og en del af løsningen på den udfordring er at få flere udenlandske medarbejdere til Danmark. Det kan dog være en besværlig og omkostningstung proces, og derfor er det mindst lige så vigtigt, at vi får flere af dem, der allerede er i Danmark, til at blive. Det gælder både de fastansatte og de mange studerende. Det vil vi gerne hjælpe dem med, og vi vil også gerne takke dem – og det gør vi så blandt andet med dette arrangement.”

Takken gik også igen, da deltagerne blev budt velkommen af Jasmina Pless, som er chef for iværksætteri i Dansk Erhverv.

”Hvis alle udenlandske medarbejdere sagde op i morgen, ville danske virksomheder mangle 350.000 medarbejdere. I er med andre ord en stor og vigtig del af Danmark, og I bidrager positivt til Danmark og danske virksomheder. Tak for det. Jeg håber, at I vil blive, og at der vil komme flere af jer.”

Jasmina Pless, Dansk Erhverv

”Find mig på Linkedin”

Som noget nyt var der også virksomheder med til arrangementet, og selvom det ikke var et jobmatch-arrangement, giver det rigtig god mening, forklarer Peter Halkjær:

”Vi ved, at de udenlandske medarbejdere står med mange konkrete spørgsmål, og det er oftest virksomhederne, der bedst kan svare på det. Derfor er det helt oplagt, at virksomhederne også er her.”

”Hvis der så opstår sød musik og efterfølgende bliver udvekslet visitkort eller lavet connections på LinkedIn, så er det kun godt,” uddyber han.

Blandt de deltagende virksomheder var Vestas, IKEA og ALK-Abelló.

Netværk mellem virksomheder og medarbejdere

Dansk Erhverv ønsker lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft

Udover at holde arrangementer som international Citizen Day arbejder Dansk Erhverv også på, at de danske politikere gør det nemmere for virksomhederne at tiltrække udenlandske medarbejdere. Et vigtigt skridt i den retning blev taget, da et politisk flertal bestående af regeringen, Venstre, Socialistiske Folkeparti, De Konservative, De Radikale, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne i juni 022 vedtog ny aftale, der blandt andet sænkede grænsen for, hvad en udenlandsk medarbejder skal tjene for at arbejde i Danmark:

“Det var et vigtigt skridt, men vi er slet ikke i mål. Manglen på arbejdskraft er stadig stor, og derfor er det vigtigt, at arbejdet med at tiltrække og fastholde udenlandske medarbejdere fortsætter,” siger Peter Halkjær.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil