Gemt

Nye energikrav til bygninger: Disse krav er afgørende for din virksomhed

12. december 2023

Efter trilogforhandlingerne i starten af december er der nu landet et nyt politisk forslag for bygningsdirektivet i EU. Det handler blandt andet om nye krav til ladestandere til elbiler, løft af bygninger med dårlig energistand, stop for fossil opvarmning og opsætning af solceller. Her kan du læse mere om, hvad det kommer til at betyde for din virksomhed og hvornår kravene træder i kraft.

Bygninger står for 40 % af det samlede energiforbrug i EU. Med det nye Bygningsdirektiv sætter EU fokus på at reducere dette forbrug og dermed bidrage til en nedbringelse af CO2-udledningen. Det betyder blandt andet skærpede krav til erhvervsbygningers energiydeevne og krav om grøn energi.

Mindre energispild fra bygninger
Bygningsdirektivet vil sænke energispildet i bygninger gennem disse krav:

  • De 16% dårligst isolerede erhvervsbygninger skal forbedre deres energieffektivitet inden 2030, og 26% inden 2033.
  • I Danmark indebærer det en opgradering af de fleste bygninger med energimærkning F og G inden 2030
  • og en yderligere forbedringer af omkring halvdelen af bygningerne med energimærkning E inden 2033.

Disse krav gælder i forbindelse med ”market triggers” fx udlejning, salg, mv. Der vil være mulighed for at undtage visse bygningstyper fra disse krav, som fx lagerbygninger, historiske bygninger eller feriehuse.

Grøn energi
Bygningsdirektivet vil nedsætte CO2-forbruget gennem disse krav:
 

  • Gradvis udfasning af kedler drevet af fossile brændstoffer, med stop for tilskud til nye installationer fra 1. januar 2025 og forbud i 2040.
  • Fra 1. januar 2030 skal alle nye bygninger opfylde kravene til nul-emissioner fra fossile brændstoffer (visse undtagelser).
  • Alle nye bygninger skal have nødvendige installationer til solenergi fra 2030.
  • Fremme af bæredygtig mobilitet gennem for-kabling, elbilopladningspunkter og cykelparkering.
  • Der vil være skærpede krav til antallet af ladestandere i erhvervsbyggeri.
  • Opladningspunkter skal muliggøre ”smart charging” og, hvor det er relevant, tovejsopladning.

Det er vigtigt for virksomheder at være opmærksomme på disse nye krav og forberede sig på de kommende ændringer. Det er muligt at læse mere i EU-Kommissionens pressemeddelelse her:
⇒ Commission welcomes political agreement on new rules to boost energy performance of buildings across the EU

Hvad sker der nu?
Aftalen kræver nu formel vedtagelse af Europa-Parlamentet og Rådet, hvorefter den nye lovgivning vil blive offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende og træde i kraft. Parlamentets industri- og energiudvalg (ITRE) har planlagt afstemning om lovgivningen d. 23. januar, hvor der også forventes at være et samlet, lovbehandlet overblik fra EU.

Hvad gør Dansk Erhverv?
I Dansk Erhvervs Energinetværk er der fokus på Bygningsdirektivet i forbindelse med næste møde d. 19. december. På mødet vil der blive sat fokus på elektrificering i Danmark, og der vil yderligere være et internationalt udsyn på de tendenser, som påvirker os.

Kontakt

Kontakt Dansk Erhvervs ekspert på området