; ;
Gemt

Akademiker under niveau

09. februar 2023

Tager man en universitetsuddannelse, må det også forventes, at man udfører arbejde på akademisk niveau. Men sådan er det ikke altid. En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at godt hver 10. kandidat fra et dansk universitet ser ud til at arbejde under niveau. Det gælder især for humaniora.


Ved hjælp af lønregistret på Danmarks Statistiks forskerordning har Dansk Erhverv undersøgt dimittenderne fra 2020’s dimittendløn.

Data viser, at 11 pct. af dimittenderne med lange videregående har en dimittendløn, der er lavere end medianlønnen for dimittender fra korte videregående uddannelser (KVU). Det er en indikation på, at deres arbejde ikke matcher deres uddannelsesniveau

For ingeniørerne og de tekniske videnskaber er tallet blot 4 procent, mens det for humaniora er hele 25 procent, hvor løn ikke matcher uddannelsesniveau.

Dansk Erhverv efterspørger bedre sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel.

”Går man på universitetet, så er det jo for at få et akademisk job. Det ser ud til at hver fjerde humanist rammer forbi skiven. Det er urimeligt både overfor den enkelte og for samfundet, der poster unødige uddannelsesressourcer ud,” siger Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Hvordan går det så efter 5 eller 10 år?

Analysen ser også på, hvordan akademikerne klarer sig 1, 5 og 10 år efter endt uddannelse. Efter 10 år er det fortsat hver fjerde humanist, der arbejder til lav løn. Dertil er der også problemer på naturvidenskab, hvor 14 pct. arbejder under niveau.

”Det ser desværre ikke ud til, at en gruppe akademikere ikke finder fodfæste på hverken den korte eller den lange bane. Der er simpelthen ikke akademiske job nok til denne gruppe,” siger Mads Eriksen Storm.

Stor forskel på DTU og RUC

Der er stor forskel universiteterne imellem. På Danmarks Tekniske Universitet er det blot 2 pct., der arbejder til lav løn, mens det er hele 28 pct. på Roskilde Universitet. Det vækker ikke begejstring hos Dansk Erhverv.

”Vi mener, at der bør tages hårdere fat. Vi mener, at der skal lukkes flere uddannelsespladser på de områder, hvor ledigheden er for høj og den relevante beskæftigelse for lav. Nogle uddannelser skal lukkes helt,” siger Mads Eriksen Storm.

Læs hele analysen her:

Notat vedr akademikere i job

pdf

Download

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil