Gemt

Det kostede seks måneders løn at opsige gravid kiropraktor

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 23.02.2023

Det var i strid med ligebehandlingsloven, at en kiropraktorklinik opsagde en gravid medarbejder på grund af faldende tilgang af patienter, selvom hun var den mindst erfarne på klinikken.

 

Det siger ligebehandlingsloven
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Hvis medarbejderen opsiges under graviditet eller barsel, gælder der en omvendt bevisbyrde, hvilket betyder, at det er arbejdsgiveren, som skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist var begrundet heri.

 

Sagen kort
Sagen handlede om en medarbejder, der blev ansat som kiropraktor hos en klinik i juli 2020.

Foruden medarbejderen var der én anden kiropraktor ansat udover klinikkens ejere, der også selv arbejdede i klinikken. Den anden kiropraktor var på barselsorlov, da medarbejderen tiltrådte, og hun opsagde sin stilling kort tid efter, at hun kom tilbage fra orloven. Kort efter meddelte medarbejderen, at hun var gravid, og klinikken ansatte en ny kiropraktor, der skulle tiltræde nogle måneder senere.

I februar 2021 blev medarbejderen opsagt med en begrundelse om utilstrækkelig patienttilgang. Den anden ansatte kiropraktor, som var tiltrådt et halvt år efter medarbejderen, blev ikke opsagt, da hun havde været færdiguddannet i godt to år længere end medarbejderen og blandt andet var kvalificeret til at udføre ultralydsscanninger. Klinikken vurderede derfor, at det var den gravide medarbejder, som var den, der bedst kunne undværes, da hun var den mindst erfarne og kompetente.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at klinikken ikke havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen ikke var helt eller delvist begrundet i medarbejderens graviditet, hvilket særligt skyldtes, at den anden kiropraktor kun havde været ansat på klinikken i en kort periode, og at hun kun havde to års erfaring mere end den gravide medarbejder, som ikke i sin ansættelsestid havde modtaget nogen påtaler eller advarsler for sit arbejde.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at der er tale om en tung bevisbyrde, som arbejdsgiveren skal løfte, hvis en opsigelse sker under graviditet eller barsel.

Som Højesteret fastslog i en dom af 31. august 2020, som er omtalt her: Dansk Erhverv vinder i Højesteret, kan den omvendte bevisbyrde i ligebehandlingsloven dog løftes af arbejdsgiveren, hvis det i en situation med arbejdsmangel kan bevises, at den gravide eller barslende medarbejder bedst kan undværes. Det forudsætter, at vurderingen foretages på baggrund af saglige kriterier som for eksempel erhvervserfaring og videre- og efteruddannelse.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at søge rådgivning, hvis I overvejer at opsige en medarbejder under graviditet eller orlov efter barselsloven.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelse nr. 9030 af 16. december 2022.