; ;
Gemt

Erhvervslivet i fælles opråb for åben dør-ordningen: ”Vi har brug for al den havvind, vi kan få”

16. februar 2023

Det er et hårdt slag mod den grønne omstilling at sætte åben dør-ordningen på pause. Derfor understreger Dansk Erhverv sammen med Dansk Industri i et fællesinterview i JP/Finans vigtigheden af ordningen, der er helt afgørende for hurtig udbygning af danske havvindmølleprojekter. 

Det har alvorlige negative konsekvenser for udbygningen af havvindmøller, at myndighederne har besluttet at standse de enorme projekter under åben dør-ordningen, der giver private aktører mulighed for at tage initiativ til at etablere havvindmølleparker i stedet for at vente på offentlige udbud.  

Negative konsekvenser for ikke alene for danskernes elregning, og dermed danske virksomheders konkurrenceevne. Men også for afhængigheden af russisk gas, for vækst og arbejdspladser og ikke mindst håndteringen af klimakrisen.  

Derfor understreger adm. direktør Brian Mikkelsen og adm. direktør for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, i et fælles interview med JP/Finans, at der hurtigst muligt skal findes en løsning for åben dør-ordningen.  

Interviewet sker på baggrund af en stor kampagne, Dansk Erhverv sammen med Dansk Industri, Green Power Denmark, Danske Rederier, Forsikring & Pension og Brintbranchen 8. februar lancerede i flere medier med overskriften ”Kan vi leve med at lukke døren til den grønne omstilling?” 

For Dansk Erhverv og de øvrige erhvervsorganisationer er svaret selvfølgelig nej. Tvært imod er der brug for at accelerere udbygningen af blandt andet havvindmølleparker, der kan levere grøn energi. 

”Vi har brug for al den havvind, vi kan få, så hurtigt som muligt. Vi har simpelthen ikke tid til, at havvindmøllerne drukner i bureaukrati,” siger adm. direktør Brian Mikkelsen. 

Han undrer sig over, at ordningen er sat på pause med argumentet om, at den skulle være i strid med EU’s statsstøtteregler. Åben dør-ordningen har nemlig fungeret med stor succes i næsten 25 år. 

”Vi opfordrer regeringen til hurtigst muligt at få afklaret, om der er et EU-retligt problem og i givet fald at få det løst. Samtidig bør myndighederne straks genoptage sagsbehandlingen af alle de projekter, der er sat på pause,” siger Brian Mikkelsen. 

Tid er en afgørende faktor 
Hvis åben dør-projekterne afvises, vil det ifølge en ny analyse fra KPMG betyde, at Danmark går glip af over 50.000 nye grønne jobs i anlægsfasen og over 8.000 permanente grønne jobs i driftsfasen, hvis alle 14 GW blev opført.  Samtidig er stigende energipriser den største barriere for vækst og omsætning for syv ud af ti virksomheder.  

”Jeg synes, det er utroligt positivt, at der er ansøgt om havvindprojekter på 14 GW gennem åben dør-ordningen. Mængden af ansøgninger viser, at ordningen virker,” siger Brian Mikkelsen og tilføjer, at offentlige udbud langtfra er et ønskværdigt alternativ til ordningen.  Derudover er tid en afgørende faktor. Og her er åben dør-ordningen langt hurtigere end de statslige udbud, som tager mange år. 

”Jeg tillader mig at tvivle på, at staten pludselig kan lave lynhurtige udbud, som på nogen måde kan sammenlignes med hastigheden i åben dør-ordningen. Vesterhav Syd og Nord står stadig ikke færdig her 11 år efter beslutningen. Og den seneste opførte udbudspark, Kriegers Flak, tog 9 år fra beslutning til elproduktion. Så udbuddene går desværre meget, meget langsomt.” 

Dansk Erhverv præsenterede i starten af februar en akutpakke for vedvarende energi til at sætte turbo under udbygningen af vindmøller og solceller. Efter åben dør-ordningen er sat på pause, er det kun blevet endnu vigtigere at realisere akutpakken.  

”Kan vi leve med at lukke døren til den grønne omstilling? Spørger man os, er svaret nej,” siger Brian Mikkelsen. 

Kontakt

Kommunikation & Presse

Jesper Ingemann

Pressekonsulent
Kommunikation & Presse

Liv Østerstrand Rasmussen

Journalist og kommunikationskonsulent