Gemt

Klimarådets Statusrapport giver anledning til akutplan for VE-udbygning og styrket indsats for biosolutions

28. februar 2023

Klimarådet har i dag udgivet sin Statusrapport 2023, som viser, at der ikke er gjort nok for at nå de danske klimamål for 2025 og 2030. Dansk Erhverv er enig med Klimarådet i, at fokus skal være på implementering af de mange aftaler.

Klimarådet skriver i sin Statusrapport 2023, at implementeringen af de seneste års mange klima- og energiaftaler halter, og at Danmark selv med disse aftaler ikke står til at nå 70 procents-målet i 2030. Samtidig understreger Klimarådet det enorme behov for udbygning med vind og sol, som elektrificeringen og udviklingen af en Power to X-industri vil kræve.

”Klimapolitik har længe været præget af skåltaler og mål for en fjern fremtid, mens det desværre har haltet med konkret handling nu og her. Det mest tydelige tilfælde er VE-udbygningen, hvor et mål om 65 GW havvind i Esbjerg-erklæringen er blevet mødt med, at myndighederne har stoppet 14 GW støttefri åben dør-havvind. Sammen med stoppet for landvind betyder det, at der de facto ikke bliver stillet de vindmøller op i Danmark, som vi har brug for til at komme fri af russisk gas, få nedbragt CO2-udledningerne og få lavere energiregninger,” siger Ulrich Bang, der er markedschef for klima og energi i Dansk Erhverv.

Konkrete løsninger mangler i landbruget
Klimarådet påpeger, at der mangler regulering af landbrugets udledninger, hvis de opsatte klimamål skal nås. Det vigtigste er en ensartet CO2-afgift på landbruget. Ligeledes understreger Klimarådet det vigtige i fokus på de forbrugsrelaterede udledninger, hvor bl.a. danskernes fødevarer har en stor negativ klimapåvirkning.

”Det er en bunden opgave at nå vores klimamål, og her er landbrugets udledninger centrale. Det er helt afgørende at udbrede den grønne skattereform til også at omfatte landbruget, så det bliver dyrere at forurene men ikke nødvendigvis dyrere at være landmand. Samtidig vil et klimamærke på fødevarer øge efterspørgslen efter bæredygtige løsninger i landbruget. Biosolutions kan levere et vigtigt bidrag til landbrugets klimaomstilling, men der er behov for en national strategi og konkrete policy-tiltag, hvis vi for alvor skal indfri klimapotentialet i biosolutions”, siger Ulrich Bang.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil