Gemt

Kommentar: Byggeaktiviteten er på vej ned - kommer til at koste jobs

09. februar 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev tilladt 10 pct. mindre byggeri i 4. kvartal 2022 – målt ved etageareal.  Sammenlignes der med fjerde kvartal 2021 er faldet på 31 pct. Ikke siden 1. kvartal 2015 er der blevet tilladt så lidt byggeri som i fjerde kvartal sidste år.

Der bliver tilladt mindre byggeri, fordi efterspørgslen er faldet. Det er den første indikation på, at byggeaktiviteten falder. Typisk falder tilladelserne til nyt byggeri. Lidt senere bliver der påbegyndt mindre byggeri, og efter en periode vil der også blive færdiggjort mindre byggeri.

Det står lysende klart, at byggeaktiviteten i Danmark er gået ned i gear. De markante renteforhøjelser gør det dyrere at finansiere byggeriet af nye bygninger. Det lægger en dæmper på byggeaktiviteten i Danmark.

Der bliver fortsat færdiggjort meget byggeri, som er blevet påbegyndt tidligere, men der er tydelige tegn på, at der bliver tilladt og påbegyndt mindre byggeri. Derfor vil der også på sigt blive færdiggjort mindre byggeri.

Byggeriet står overfor en periode med nedgang på grund af de kraftige rentestigninger. Den lavere aktivitet i byggeriet vil på sig få byggebeskæftigelsen til at falde. Dertil vil en række følgeerhverv omkring byggeriet også mærke til den aftagende byggeaktivitet.

Den negative stemning er indtruffet i byggeriet, der oplever skrumpende ordrebøger og har negative beskæftigelsesforventninger. Det viser Danmarks Statistiks erhvervstillidsindikatorer for bygge- og anlægsbranchen.

Der er ca. 212.000 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen.



Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil