Gemt

Kommentar: Inflationen aftager fortsat

28. februar 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den EU-harmoniserede forbrugerprisinflation var 8,4 pct. i januar. Det er lavere end i december, hvor den EU-harmoniserede forbrugerprisinflation var 9,6 pct. Tilbage i oktober var den EU-harmoniserede forbrugerprisinflation på 11,4 pct.

Det er godt nyt for de danske forbrugere, at inflationen fortsætter med at aftage ovenpå meget kraftige stigninger i inflationen i 2022.

Der er dog bekymrende nyt, når man ser på udviklingen i priserne den seneste måned. Fra december til januar steg forbrugerpriserne med 0,5 pct. Det kommer ovenpå egentlig prisfald i både november og december. Det er bekymrende høje prisstigninger på bare en enkelt måned. Det er en klar streg i regningen, at priserne stiger så kraftigt i januar. Vi havde på forhånd ventet mere afbalancerede prisstigninger i januar.

Når det er sagt, skal man tolke meget varsomt på de kraftige prisstigninger i januar. De kraftige prisstigninger fra december til januar skyldes især, at priserne på fødevarer er steget med 1,9 pct. den seneste måned. Det kommer dog ovenpå et prisfald på fødevarer i december på 1,4 pct., hvor dagligvarebutikkerne havde ekstraordinært gode tilbud på fødevarer.

Fødevarepriserne stiger ofte i januar efter ekstraordinært gode tilbud i dagligvarebutikkerne i december. De kraftige prisstigninger i januar skal derfor tolkes meget varsomt.

I den modsatte retning trækker elpriserne, der er faldet i løbet af det seneste måneder. Dertil kommer, at elafgiften ved årsskiftet blev nedsat fra 69,7 øre pr. kWh til 0,8 øre pr. kWh som en del af Folketingets vinterhjælpspakke.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil