Gemt

To eksperter: Derfor skal dit næste eksportfremstød gå til Polen

20. juni 2023

Polen har en stærk økonomi, købeglade forbrugere og god logistik. Skal du udnytte det?

Torsdag d. 22. juni afholder Dansk Erhverv i samarbejde med SCANDINAVIAN-POLISH CHAMBER OF COMMERCE og den danske ambassade i Polen et event om eksportmuligheder til Polen.

Tilmeld dig nu og se programmet 

Men hvorfor skal man overhovedet overveje Polen?

Vi har spurgt Lars Christiansen fra SCANDINAVIAN-POLISH CHAMBER OF COMMERCE.

"Polen er stadig et meget attraktivt land for danske investeringer

Meget taler for at danske virksomheder bør have interesse i Polen som forretningsmulighed.

Polen er den 6. største økonomi i Europa og det 6 største marked i EU med 38 millioner indbyggere. Polen er allerede Danmarks 9. største eksportmarked, med blomstrende udenlandske investeringer og et business service marked. Polakkerne er i gennemsnit højtuddannede og meget arbejdsvillige og ambitiøse. Og så elsker de at arbejde sammen med danskere, når de først har lært os at kende.

Der er dog mange oplagte spørgsmål som danske virksomheder stiller sig selv i øjeblikket i relation til Polen; økonomien, den politiske situation med valg senest i november og naboskab til Ukraine i krig.

Hvad sker der med inflationen og forholdet til EU. Hvordan overkommer vi de kendte kulturelle forskelle og det polske kendte bureaukratiske system?

Vi har samlet en unik gruppe af eksperter, som er klar til at give medlemmerne af Dansk Erhverv klar besked om, hvad der foregår i Polen nu, og hvor landet og polakkerne er på vej hen i relation til forretningssamarbejde med danskere.

I vores arrangement den 22. juni vil eksperterne give værdifulde korte indlæg om deres emner. Programmet er dog opbygget således at vi allerede fra velkomst og åbning af dagen vil identificere deltagernes konkrete spørgsmål, og i løbet af dagen forsøge at besvare dem i dialog mellem paneldeltager og de pågældende deltagere.

Efterfølgende vil deltagerne modtage links til værdifulde informationer relateret til deres interesser, og eksperterne vil være åbne for yderligere dialog efter konferencen.

Som prikken over I’et vil vi gerne invitere alle deltagere til en udsøgt netværksmiddag på restaurant Brdr. Price. Ved denne middag vil der være spændende gæster som alle har oplevet og haft forretnings eventyr i Polen, og som gerne deler deres erfaringer.

Samarbejde med polakker i Polen, i Danmark eller internationalt kan blive en fantastisk interkulturel oplevelse hvor forskelle bliver til synergier." 

Han bliver bakket op af cheføkonom Piotr Bujak fra Bank PKO, Polens største bank:

Landet har haft den stærkeste økonomiske vækst blandt de nuværende EU-medlemslande i de sidste 30 år, og det har vist sig at være modstandsdygtigt over for forskellige chok i den periode.

Polen var den eneste økonomi i EU, der undgik recession under den globale finanskrise og havde uafbrudt økonomisk vækst fra den økonomiske overgang i begyndelsen af 1990'erne til pandemi-chokket i 2020.

Landet har en veluddannet og relativt billig arbejdsstyrke, en af de laveste gældskvoter i EU (den offentlige og private sektors gæld i forhold til BNP i Polen er den næstlaveste i EU), en væsentligt opgraderet transportinfrastruktur (Polen har flere kilometer motorveje end Storbritannien med et tilsvarende areal) og ser nu ud til at drage fordel af den stigende reshoring i den globale økonomi, hvor virksomheder over hele verden flytter deres aktiviteter tættere på hjemme markederne i Europa og USA, mest fra Kina.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Maersk og Reuters i 2022 (efter udbruddet af krigen i Ukraine), valgte europæiske virksomheder Polen som det bedste sted for reshoring. Polens stigende rolle i den europæiske økonomi og landets fortsatte tiltrækningskraft bekræftes af Intels nyligt annoncerede investering i produktion af halvledere (4,6 mia. USD og 2000 ansatte), en strategisk vigtig industri.

Kontakt

Digital Handel

Jens Wedenborg

Chefkonsulent