Gemt

Dansk Erhverv: Fortsat behov for reformer

30. maj 2023

Tirsdag kom Det Økonomiske Råds forårsrapport. Økonomien er solid lige nu, men der er udsigt til afmatning og demografisk modvind, hvilket i dén grad kalder på reformer, lyder det fra  Dansk Erhverv.

Dansk økonomi står stærkt. Det er gået langt bedre end de fleste, også vismændene, havde fået forventet. Men selvom tingene ser bedre ud, end tidligere forventet, så er det vurderingen, at vi ser ind i en afmatning.

”For nyligt blev det økonomiske råderum opjusteret, og det var ubetinget en god nyhed. Men vi ser formentligt ind i en situation, hvor klaveret ikke spiller helt så godt, som det tidligere har været tilfældet. Det faktum skal så kombineres med demografiske udfordringer i en meget nær fremtid. Det er fortsat vores forventning, at vi kommer til at mangle 90.000 nye kolleger i 2030. Derfor er det både ansvarligt og rigtigt med reformer og en stram finanspolitik. Alt for mange ved godt helbred trækker sig tilbage før pensionsalderen, og derfor ville det være klogt og rigtigt at se på de fem tilbagetrækningsordninger, der er ved siden af folkepensionen, som mere end 300.000 danskere lige nu er på. Desuden bør der laves en skattereform, der gør det mere attraktivt at arbejde,” siger Morten Langager, direktør i Dansk Erhverv. 

Kan kun gå for langsomt
SVM-regeringen vil i sit regeringsgrundlag øge arbejdsudbuddet med 45.000 frem mod 2030.

”Det er godt, at vi fra regeringens og andre partiers side ser en klar vilje til at sikre de nødvendige reformer. Vi må dog også minde om, at tiden er til handling. Det tager tid at løbe reformer i gang, og derfor kan det kun gå langsomt med at lande et bredt kompromis, der kan fremtidssikre arbejdsudbuddet. Desuden er det vigtigt med fokus på at sikre bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft og øget produktivitet. Vi skal gøre tingene bedre og mere effektivt i såvel det offentlige som i det private. Her spiller brugen af ny teknologi en nøglerolle. Der er også sket i stigning i antallet af offentligt ansatte, der beskæftiger sig med administration, og det er oplagt at se nærmere på,” siger Morten Langager.

Morten Langager tilføjer, at det på både den korte- og den mellemlange bane er vigtigt at slå fast, at kapacitetspresset er stort i en kombination med få hænder. Derfor skal der føres en stram finanspolitik.

Kontakt