Gemt

Dansk Erhverv: Klimapolitikken skal ud af osteklokken

28. november 2023

Klimarådet lancerer i dag en rapport om, hvordan rammerne for Danmarks globale klimaindsats kan styrkes gennem bl.a. tilføjelser til klimaloven, som skal revideres senest i 2025. Dansk Erhverv ser positivt på at sikre klimapolitik i Danmark, der ser ud over vores egen næsetip. 

Klimarådets rapport ”Danmarks globale klimaindsats”, der er udkommet i dag, peger på, at der er vigtige globale indsatsområder, der ikke får nok opmærksomhed i Danmarks nuværende klimapolitik. Det gælder fx fokus på udvikling og eksport af grøn viden og teknologi og udbygning af tilstrækkelig grøn energi. 

”Klimapolitik laves for at løse et globalt problem og skal tilrettelægges derefter. Vi ser desværre eksempler på dansk klimapolitik, der snævert fokuserer på excel-ark med danske mål frem for at løse globale problemer. Derfor er det meget positivt, at Klimarådet nu tager debatten op om, hvordan vi får en klimapolitik med tilstrækkeligt globalt udsyn, ” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv. 

Mål for internationale udledninger fra fly og skibe 
Klimarådet anbefaler bl.a., at der sættes mål for tankning af udenrigsfly og -skibe i Danmark, ligesom det er sket i Storbritannien. Det skal give en national tilskyndelse til at sænke det danske bidrag til udledninger fra skibs- og luftfartsektoren.  

”Anvendelsen af kulstof er netop et område, hvor et snævert nationalt fokus på de rigtige måltal skygger for at løse det større globale problem. Regeringen giver milliardstøtte til at putte kulstof ned under jorden frem for at anvende kulstof til grønne brændstoffer, der fortrænger udledninger fra fly og skibe. Det svarer til at slukke brødristeren, mens radiatorerne kører for åbne vinduer,” siger Ulrich Bang. 

Dansk Erhverv hilser pejlemærke for klimaaftryk for offentlige indkøb velkomment  
Klimarådet anbefaler også at der sættes et pejlemærke for klimaaftrykket for offentlige indkøb, og at der skal identificeres en række indikatorer, som kan bruges til at følge udviklingen i klimaaftryk. Dermed vil Danmark gå foran internationalt, og det offentlige vil fremme innovation og mere bæredygtig samfundsudvikling.  

"Dansk Erhverv har længe efterlyst et bindende reduktionsmål for offentlige indkøb. Derfor glæder vi os over Klimarådets anbefaling.  Et bindende reduktionsmål vil være en katalysator for innovation, skabe tryghed for investeringer i virksomhederne og bidrage til en mere bæredygtig samfundsudvikling,” siger Morten Jung, der er markedschef i Dansk Erhverv.  

Dansk Erhverv tager derudover hjertevarmt imod anbefalingen om at identificere en række indikatorer til at følge udviklingen i klimaaftrykket. Indikatorerne kan nemlig være med til at lyse vejen mod en CO2-reduktion op i forhold til offentlige indkøb.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil
Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Branchedirektør for OPS
Medarbejderprofil