Gemt

Her er de 19 EU-initiativer, der skal lette livet for SMV’ere

03. oktober 2023

Den 12. september offentliggjorde EU-Kommissionen sit forslag til, hvordan det skal være lettere at være iværksætter samt en lille og mellemstor virksomhed i Den Europæiske Union.

Generelt finder Dansk Erhverv det meget positivt, at der nu kommer et større og mere målrettet fokus på iværksættervirksomheder og hele det store segment af små- og mellemstore virksomheder, som findes i EU. SMV'erne udgør rygraden i EU's økonomi. At understøtte SMV'erne gennem gunstige rammevilkår er afgørende for EU's økonomiske bæredygtighed og konkurrenceevne, både regionalt og globalt.

"I dag tages der ikke tilstrækkelig hensyn til de administrative konsekvenser, som sker som følge af akkumuleret lovgivning. Der vedtages løbende mange mindre lovkomplekser uden betydelige byrder. Men sammenlagt skaber de en betydelig byrde for virksomheder og myndigheder. Denne byrde påvirker især SMV'er og iværksættere, som har langt færre økonomiske og menneskelige ressourcer til rådighed i forhold til deres større konkurrenter," udtaler Lasse Hamilton, EU-chef i Dansk Erhverv.

Samlet set lægges der op til administrative besparelser for virksomhederne for over 140 mia. kr. i hele unionen. Et groft skøn er 4-5 mia. kr., som tilfalder danske virksomheder. Det er dog langt fra alle tiltag, som der er foretaget konsekvensanalyser af, hvorfor beløbet alt andet lige kan være væsentligt større.

På trods af at der er tale om et overordnet rigtig godt udspil fra EU-Kommissionen, har Dansk Erhverv nogle konkrete, men vigtige indvendinger. Det gælder særligt en kommende forordning omkring betalingsbetingelser.

"Forslaget indeholder en række rigtig gode tiltag som forventeligt vil have den ønskede effekt og mindske antallet af forsinkede betalinger. En lovfastsat maksimal betalingsfrist på 30 dage uden undtagelser, er dog en alvorlig indgriben i europæiske virksomheders mulighed for frit at aftale de vilkår, der passer bedst til deres sektor, forretningsmodel og behov. Det forholder Dansk Erhverv forholder sig kritisk overfor, da forslaget helt undlader at forholde sig den meget virkelige situation, at rigtig mange SMV’er er både kreditorer og debitorer i aftaleforhold," siger Tina Buur, chefkonsulent for handel i Dansk Erhverv.

Yderligere stiller Dansk Erhverv sig kritisk over for forøgede EU-budgetter til erhvervsstøtte samt videre beføjelser til medlemsstaternes mulighed for at tilbyde statsstøtte til deres erhvervsliv:

"Unionen bygger på frihandel og konkurrence, ikke på, hvilke nationale budgetter der kan støtte bestemte sektorer mest muligt. Det er altid til skade for små åbne økonomier som den danske, hvis det bliver størrelsen på støtten frem for kvaliteten af købmanden, der afgør, hvem der tjener penge," afslutter Lasse Hamilton.

Her er de 19 initiativer som EU-kommissionen har sat i høring. Dansk Erhvervs høringssvar kan læses via linket her eller downloades nederst på siden ⇓

Høring - SMV hjælpepakke

pdf

Download

Kontakt

Handel

Tina Buur Johnsen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil