Gemt

IEA: Energi-verdenen kommer til at ændre sig markant i 2030

26. oktober 2023

The International Energy Agency (IEA) har netop offentliggjort deres seneste udgave af ”World Energy Outlook”. Siden 1998 har IEA hvert år udgivet publikationen, hvor de giver en dybdegående analyse af det globale energisystem.

Publikationen for år 2023 er udkommet på en noget tumultarisk baggrund – med en fortsat højintensiv konflikt i Ukraine, som nu er ledsaget af en risiko for en langvarig konflikt i Mellemøsten. Nogle af de umiddelbare pres fra den globale energikrise i 2022 er lettet, men der er stadigvæk konstant en risiko for nye forstyrrelser af den globale energiforsyning.

Ikke desto mindre er der stadigvæk håb for fremtiden med den tiltagende opblomstring af den såkaldte ”clean energy” økonomi. Siden 2020 er investeringerne i ”clean energy” steget med 40 procent på verdensplan. I 2020 var hver 25. solgte bil i verden elektrisk, i 2023 gælder det nu hver femte. Yderligere forventes det, at der vil blive tilføjet mere end 500 GW til kapaciteten af vedvarende energiproduktion i 2023 – hvilket er en ny rekord for et enkelt år.

IEA har i rapporten udarbejdet forskellige scenarier, som angiver, hvordan det globale energisystem vil udvikle sig. Et af disse er ”the Stated Policies Scenario” (STEPS), der giver en udsigt baseret på de seneste vedtagne policy-rammer.

Ud fra dette scenarie beskriver IEA et energisystem i 2030, hvor ”clean technologies” spiller en meget større rolle, end de gør i dag. Her vil andelen af vedvarende energikilder i det globale elektricitets-mix nærme sig 50 pct., hvor det i dag udgør cirka 30 pct. Varmepumper og andre elektriske varmesystemer vil blive solgt i højere grad end fossiltfyrede kedler globalt, og der vil være tre gange så mange investeringer i nye offshore vindprojekter end i nye kul- og gasfyrede kraftværker.

Under de nuværende policy-rammer er vedvarende energikilder vurderet til at bidrage med 80 pct. af den nye strømkapacitet frem mod 2030, hvor solenergi (PV) kommer til at tegne sig for mere end halvdelen. Solenergi er allerede blevet en stor global industri og vil være med til at transformere elektricitetsmarkedet – selv under STEPS. Ifølge IEA er der dog stadig rum for en endnu større vækst for denne solenergi.

IEA forventer derudover ud fra de nuværende policy-settings, at den globale efterspørgsel på kul, olie og naturgas vil nå et peak før 2030. Det er første gang, dette er estimeret i et ”World Energy Outlook”-scenarie, som er baseret på nuværende policy-rammer.

Ikke desto mindre er efterspørgslen på fossile brændsler stadigvæk alt for høj, hvis verden skal nå Paris-aftalens mål om en maksimal global temperaturstigning på 1,5 °C. Ifølge STEPS vil de energi-relaterede CO2-udledninger toppe midt i 2020’erne. Dog vil drivhusgasudledningerne i scenariet forsat være så høje, at Paris-aftalens mål overskrides markant, idet den globale gennemsnitstemperaturer ender på 2,4 °C i 2100 ud fra scenariets antagelser.

Ifølge IEA er der dog momentum i udviklingen imod en ny ”clean energy” økonomi, og derfor konkluderer de også, at vejen til at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C er meget svær – men forsat mulig. I rapporten kommer IEA med en global strategi for, hvordan verden kommer på rette vej frem mod 2030. Strategien hviler på fem søjler og indebærer blandt andet, at den globale kapacitet af vedvarende energi skal tredobles, og hastigheden på forbedringer inden for energieffektivitet skal fordobles.

Læs meget mere om rapporten her ⇓