Gemt

Bar afviste en mandlig ansøger, fordi det ”simpelthen ikke duede med mænd”: I strid med ligebehandlingsloven

Dansk Erhverv | Personale | 4. april 2024

Ligebehandlingsnævnet fandt, at det var i strid med ligebehandlingsloven, at en virksomhed aflyste en prøvevagt for en ansøger med begrundelse om, at det ikke duede med mænd på arbejdspladsen.

Sagen kort
Sagen drejede sig om en mand, der havde søgt et studiejob på en bar. Der blev angiveligt aftalt en prøvevagt, så baren kunne vurdere, om de ville ansætte manden.

Efter samtalen skrev lederen blandt andet i en SMS til den mandlige ansøger: ”Jeg bliver nødt til at aflyse vores aftale i morgen. Jeg tænker simpelthen ikke det dur med mænd…”. Senere skrev lederen i en SMS: ”Vi har haft mænd før, og det giver mere ballade, end det gavner…”.

Den mandlige ansøger klagede herefter til Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet konstaterede indledningsvist, at ansøgeren havde påvist faktiske omstændigheder, som gav anledning til at formode, at der var blevet udøvet forskelsbehandling på baggrund af køn. Ligebehandlingsnævnet lagde vægt på SMS-korrespondancen mellem ansøgeren og baren.

Herefter påhvilede det baren at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke var blevet krænket.

Ligebehandlingsnævnet fandt ikke, at baren kunne løfte denne bevisbyrde. Ligebehandlingsnævnet lagde i den forbindelse vægt på, at baren ikke havde godtgjort, at afslaget på ansættelse i SMS-korrespondancen ikke var udtryk for forskelsbehandling på grund af køn.

Ansøgeren blev tilkendt en godtgørelse på 12.500 kr. Ligebehandlingsnævnet lagde ved fastsættelsen af godtgørelsens størrelse vægt på sagens faktiske omstændigheder, herunder karakteren og alvoren af den skete overtrædelse, og at der var tale om et studiejob.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at man som arbejdsgiver ikke må lægge vægt på ulovlige kriterier som køn, graviditet, alder, handicap, etnicitet mv. i forbindelse med rekruttering af ansatte. Fravælger en virksomhed en kandidat på grund af disse ulovlige kriterier, kan det koste virksomheden en godtgørelse på normalt 25.000 kr.

Du kan læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med rekrutteringsprocessen og de juridiske faldgruber, der relaterer sig hertil, på vores hjemmeside: Rekruttering

Fik du læst?