; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Nye anbefalinger på socialområdet risikerer at give mindre kvalitet for velfærdskronerne

03. april 2024

Ekspertudvalget på socialområdet har netop offentliggjort en række anbefalinger, som har til formål at indhegne udgiftsstigninger på socialområdet. Forslagene kan dog betyde mindre velfærd og mere kommunalisering, mener branchedirektør for Dansk Erhverv, der i stedet ønsker at prioritere et fundament af viden og data på socialområdet.  

image9ru41.png

Ekspertudvalget på socialområdet har onsdag præsenteret en rapport med 19 anbefalinger, som har til formål at indhegne udgiftsstigninger på socialområdet. Anbefalingerne forventes at blive et markant bidrag i forhandlingerne om kommunernes økonomi.  

Hensigten om at indhegne udgiftsstigninger på socialområde er Dansk Erhverv enig i, men der er behov for, at viden og data om kvalitet, effekt og økonomi er på plads for at kunne foretage de rette politiske omstruktureringer af socialområdet og kommunale velfærdsprioriteringer. 

Mangel på viden om indsats, effekt og kvalitet betyder, at velfærdskronerne ikke bruges optimalt, og at borgerne ikke får den bedst mulige hjælp. Dansk Erhverv har løbende understreget, at den bedst mulige styring og prioritering af socialområdets økonomi, kapacitet og indsatser skal ske på et systematisk videns- og datagrundlag. Desværre har nogle af anbefalingerne mere karakter af ideologiske synsninger frem for at stå på et solidt vidensgrundlag, og det vækker bekymring, når anbefalingerne forventes at indgå i kommuneøkonomiforhandlingerne. 

Anbefalingerne risikerer at afvikle den specialiserede velfærd 
Dansk Erhverv er meget kritiske over for ekspertudvalgets anbefalinger om en yderligere kommunalisering af botilbudskapaciteten, takstloft på særligt komplekse botilbud samt en standardisering af takster på socialområdet.  

“Fokus på socialområdet bør være at sikre, at borgerne får den rette indsats og kvalitet fra start. I anbefalingerne er der desværre alt for stort fokus på kommunerne frem for borgerne,” siger Tony Bech, branchedirektør for velfærd og samfund i Dansk Erhverv.  

Ekspertudvalget peger i rapporten på, at den kommunale lånepulje fra sidste økonomiforhandling kan udvides, samt at botilbud til borgere med udadreagerede adfærd skal være kommunale. Her mener ekspertudvalget – uden at henvise til data om kvalitet og effekt – “at disse botilbud ikke som udgangspunkt er egnede til markedsudsættelse”. Det mener Dansk Erhverv er en helt forkert retning at gå i på socialområdet, hvor private og selvejende tilbud i dag udgør en stor del af kapaciteten.  

“Det er massive indsatser, der skal sættes i værk, når borgere har udadreagerende adfærd. Det kræver en høj faglighed og specialisering - og i nogle tilfælde en høj normering. Det er en opgave, som kræver ressourcer, uanset om det er en ikke-offentlig velfærdsaktør eller kommunerne selv. Ejerformen på et socialt tilbud må ikke blive vigtigere end fagligheden,” siger Tony Bech.  

En analyse fra Komponent (Kommunernes fælles udviklingscenter) viser, at 60 pct. af de særligt ‘dyre enkeltsager’ varetages af det offentlige. Det er derfor en fejlslutning, at det alene er private tilbud som står for komplekse indsatser til de meget udadreagerende borgere. 

”Det er uforsvarligt at ændre grundlæggende på socialområdet uden at vide, hvad udgiftsstigningerne skyldes og uden gennemsigtighed i økonomi, kvalitet og indsatser. Kommunalisering af botilbud og et takstloft for botilbud med særligt komplekse og udadreagerende borgere kan risikere at afvikle den højt specialiserede hjælp, som private og selvejende botilbud hver dag giver til borgere med de mest komplekse udfordringer i vores samfund,” siger Tony Bech. 

Ros til forslag om revision af socialtilsyn samt data- og digitaliseringsstrategi 
Dansk Erhverv roser, at Ekspertudvalget på socialområdet anbefaler en revision af socialtilsynet og anerkender behovet for et styrket videns- og datagrundlag.  

Det er positivt, at forenkling og målretning af socialtilsynet er på radaren. Ekspertudvalget på socialområdet foreslår en gennemgribende revision af kvalitetsmodellen samt en mere risikobaseret udvælgelse af tilbud.  

Det er også glædeligt, at der skal laves en data- og digitaliseringsstrategi, som sætter en retning for, hvordan datainfrastrukturen skal videreudvikles de kommende år. Det er centralt for en hensigtsmæssig udvikling af socialområdet. 

”Vi ser værdi i nogle af de overvejelser og forslag, som ekspertudvalget er udkommet med. Vi er særligt positive over en målretning af socialtilsynet. Det vil uden tvivl reducere unødvendige administrative arbejdsgange og frigøre ressourcer og tid til borgerne,” siger Tony Bech.  

Dansk Erhverv finder det særligt kritisk, at følgende anbefalinger indgår i rapporten: 

  • at styringen af botilbudskapaciteten forbedres ved potentielt at forlænge lånepuljen for etablering af offentlige botilbud og at den offentlige botilbudskapacitet udvides. Det er kritisabelt at foreslå en kommunalisering af botilbudskapaciteten, når det ikke vides, hvor den bedste kvalitet for velfærdskronerne fås til gavn for borgeren. Dansk Erhverv mener, at det er en tydelig prioritering af kommunal styring på baggrund af ideologi og synsninger. Det væsentligste for at etablere og drive et botilbud bør være kvalitet og økonomi frem for ejerskabsform.  
  • at takstsystemet for sociale tilbud skal ændres til et system med højere grad af standardisering. Dansk Erhverv er bekymret for, at en standardisering af takster kan udvande den højt specialiserede indsats, når vi i dag har en manglende sammenlignelighed på tværs af indsatser, tilbud og takster. En korrekt standardisering af takster vil forudsætte fuld gennemsigtighed i økonomi og indsatser samt inklusion af alle direkte og indirekte udgifter. Dertil mener Dansk Erhverv, at det er centralt at koble eventuelle ændringer af den økonomiske model for socialområdet til de forestående specialeplaner.  
  • at der sættes et takstloft for botilbud til borgere med særligt komplekse behov og udadreagerende adfærd. Det vil i sidste ende føre til, at disse borgere ikke får den højt specialiserede behandling og understøttelse, som de har behov for. Det kan i sidste ende være med til at forværre deres tilstand og være fordyrende for samfundet. 

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef