; ;
Gemt

Flere positive ting i anden delaftale på forsvarsområdet: Kan gavne unge uden job eller uddannelse

30. april 2024

Regeringen og forsvarsforligskredsen har netop indgået anden delaftale om Forsvaret. Aftalen indeholder flere positive ting for dansk erhvervsliv og kan potentielt gavne unge uden job eller uddannelse. 

imagedn2fm.png

Med den anden delaftale på Forsvarsområdet fremrykker forligskredsen investeringer, så Danmark hurtigere kan nå NATO’s to procents målsætning samt etablere en tung brigade og styrke luftforsvaret. Fred og sikkerhed er helt fundamentale rammevilkår for erhvervslivet, og derfor bakker Dansk Erhverv op om aftalepartiernes rettidige omhu i den nuværende sikkerhedspolitiske situation.

Derudover indeholder aftalen en række initiativer, der bidrager til at styrke samspillet mellem Forsvaret og det civile arbejdsmarked, hvilket Dansk Erhverv finder særdeles positivt.

”Vi står i en situation med akut mangel på arbejdskraft, hvor både private og offentlige arbejdsgivere skriger på flere kolleger. Derfor er det afgørende, at oprustningen af forsvaret sker under hensyntagen til det samlede arbejdsmarked og bidrager til at udnytte ressourcerne på arbejdsmarkedet bedst muligt og til at opkvalificere medarbejderne”, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Først og fremmest er der opnået enighed om en ny model for værnepligten. Forligskredsen anerkender vigtigheden af merit for kompetencer tilegnet under værnepligten og er villige til at drøfte helbredskravene, hvilket potentielt kan gavne unge uden job og uddannelse. Derudover genindføres værnepligtige befalingsmænd og officerer, og fremover vil fastansatte optjene ret til uddannelse efter endt tjeneste, ligesom en række af Forsvarets uddannelser også vil kunne opnå merit. Det vil både komme den enkelte, erhvervslivet og samfundet til gode.

”Netop merit og muligheder for unge uden job og uddannelse er noget som vi i Dansk Erhverv har arbejdet for, og som vi glæder os over er afspejlet i aftalen. De unge, der aftjener værnepligt, får mange kompetencer som også kan komme til gavn i erhvervslivet. Derudover ser vi frem til, at forsvarets lederuddannelser igen også kan komme erhvervslivet til gavn.” siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Endvidere hilser Dansk Erhverv det meget velkomment, at der med aftalen lægges op til et tættere samarbejde mellem erhvervslivet og Forsvaret om vedligeholdelse og videreudvikling af kaserner m.m. i offentlige-private partnerskaber. Dansk Erhverv vil opfordre til, at samarbejdet udbredes til udvikling og vedligeholdelse af Forsvarets materiel, såsom de nye infanterikampkøretøjer, som skal indkøbes til den tunge brigade.

Slutteligt ser Dansk Erhverv frem til at se resultaterne af analysen om reservestyrken, da organisationen også her ser mange muligheder for at skabe synergier mellem Forsvaret og erhvervslivet. Blandt andet igennem et øget samarbejde med InterForce, som det også påpeges i aftalen.

Kontakt

Handel

Thomas Nissen

Chefkonsulent
Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef