Gemt

Dansk Erhverv: En finanslov i fødevaresektorens tegn men med vigtige sejre for grøn eksport

30. august 2024

På det grønne område står finansloven i fødevaresektorens tegn, men med vigtige sejre for produktion og eksport af grønne teknologier. Dansk Erhverv vil arbejde for målretning af midler til innovation i fødevaresektoren, og håber regeringen fremadrettet vil fokusere på rammevilkår for konkurrenceevnen frem for støtteordninger.

På det grønne område afsættes 4,4, mia. kr i alt frem mod 2028 bl.a. til en ramme til forhandlingerne med Folketinget om grøn trepart, ligesom der afsættes til Klima-, Energi og Forsyningsministeriet. Ministeriet har tidligere været finansieret gennem energiaftaler hvert fjerde år, hvilket nu ikke længere er praksis, og derfor er der behov for at genopfylde midler.

”Der afsættes store summer i regeringens finanslovsudspil til at sikre at vi når fra papir til praksis på klimaområdet. Det gælder både en polstring af Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet og milliarder til omstilling af blandt andet vores fødevareproduktion. Det er positivt, at der ses på hvordan biodiversitet styrkes ved arealomlægningen som følger af grøn trepart. Vi vil arbejde for, at midlerne også prioriteres til innovation, så vi kan bane vejen for de teknologier, som skal sikre et bæredygtigt fødevareerhverv,” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Regeringen afsætter ca. 30 mio. kr. årligt til energieksportordningen frem til 2028, ligesom der bevilges 9,5 mio. kr til State of Green, hvilket er en mindre reduktion af bevillingsniveauet på 10,5 mio. kr årligt på FL21.

”Tommel op fra Dansk Erhverv til videreførelsen af eksportordningen og State of Green. Det viser hvordan en ambitiøs klima- og energipolitik også kan blive til god erhvervspolitik, som bidrager til at fylde ordrebøgerne hos danske virksomheder og sikre gode jobs over hele landet om det er på Als, i Nakskov eller Hobro” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Med finansloven vil regeringen gennem den grønne investeringsfond afsætte en halv milliard kroner næste år til den grønne industri i Danmark.

”Vi skal ikke tilbage til tidligere tiders statsstøttebaserede industripolitik, men i stedet styrke vores konkurrenceevne. Det, der for alvor batter for virksomhedernes konkurrenceevne, er en moderne og progressiv erhverv- og industripolitik. Vi håber derfor regeringen vil arbejde for konkurrenceevnen gennem investeringer i infrastruktur, industrizoner, uddannelse af fremtidens kompetencer og samlet koordinering hos myndighederne.

Endelig afsættes der 300 mio. kr årligt til et nyt håndværkerfradrag fra 2025-2028. Dansk Erhverv ser det som positivt at det målrettes elektrificering og grønne investeringer i boligmassen.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil