Gemt

Dansk Erhverv siger nej tak til klimaafgift i køledisken

27. februar 2024

Skal forbrugerne rammes af en klimaafgift direkte i køledisken? Meldingen fra Svarer-udvalget var et klart nej, da de i slut februar fremlagde anbefalinger til en grøn skattereform af landbruget. Det er en melding, som Dansk Erhverv bakker op om. For løsningen skal findes et andet sted.  

Da ekspertgruppen for en grøn skattereform, det såkaldte Svarer-udvalg, i slut februar præsenterede sine anbefalinger blev det uden forbrugsafgifter. Regeringen havde bedt om, at udvalget i sit arbejde skulle medtage en analyse af en klimaafgift på slutforbruget af fødevarer, som vil ramme forbrugeren direkte. Konklusionen af analysen stod ganske klart, da udvalget præsenterede sine anbefalinger, og forbrugsafgiften ikke en var del af dem.   

Begrundelsen var, at forbrugsafgiften ifølge udvalget vil være en meget lidt effektiv måde at nedbringe udledninger fra dansk landbrug på. Og at implementeringen af en forbrugsafgift på de færdige varer i supermarkedet vil blive meget vanskelig.    

Klimarådet er ikke enige  
Efterfølgende har Klimarådet meldt sig på banen med en anbefaling, der går stik imod Svarer-udvalgets konklusioner. For Klimarådet mener fortsat, at der er behov for en forbrugsafgift på kød. I rådet anerkender man, at de tre modeller for CO2-afgifter på landbruget, som Svarer-udvalget har bragt på bordet, vil medføre prisstigninger på f.eks. mejeriprodukter og kød, fordi det bliver dyrere for landmanden at producere de pågældende varer. Alligevel mener man, at der er behov for en forbrugsafgift, som et supplement, der foruden at lægge yderligere prisstigninger på de danske fødevarer også vil indbefatte prisstigninger på importeret kød.   
  

Dansk Erhverv: En forbrugsafgift er ikke løsningen  
Dansk Erhverv er imod en forbrugsafgift og bakker op om Svarer-udvalgets konklusioner.   

“Vi mener, at det er afgørende, at vi tager de mest effektive løsninger i brug, når det gælder den grønne omstilling og indfrielsen af de danske klimamål. Her står det klart, at en forbrugsafgift ikke er en effektiv løsning,” siger Lotte Engbæk Larsen, branchedirektør for Handel i Dansk Erhverv.   
  

Voldsomme udfordringer  
Dansk Erhverv deler Svarer-udvalgets refleksioner om implementeringen af en forbrugsafgift. Det vil give voldsomme udfordringer, og der vil ligge et omfattende og i nogle tilfælde umuligt arbejde i at vurdere klimaaftrykket af de enkelte produkter, særligt på de fødevarer, vi importerer. Det vil kræve indhentning af data, som i mange tilfælde slet ikke er tilgængelige hos udenlandske leverandører og producenter.   
  
Forbedret oplysning og information til forbrugerne er vejen frem  
I Dansk Erhverv bakker vi op om en indsats, der påvirker forbrugernes indkøbsadfærd i en mere klimavenlig retning. Vi mener bare ikke, at en forbrugsafgift er en fornuftig måde at gribe den opgave an på.   

“En omstilling af danskernes forbrug skal ske igennem forbedret oplysning og information. Dette kunne f.eks. gøres ved hurtigst muligt at få et klimamærke på fødevarerne i detailhandlen, så forbrugerne har noget at navigere efter, når de køber ind, “ siger Lotte Engbæk Larsen.  

I en analyse foretaget af Norstat for Dansk Erhverv i 2022 svarede hele 53 pct. af danskerne, at de forventer, at et Klimamærke på fødevarer vil betyde, at de i fremtiden vil købe mere klimavenligt. Det vidner om et stort uudnyttet potentiale, som vi i Dansk Erhverv mener skal realiseres så hurtigt som muligt.  

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil
Erhvervspolitik & Analyse

Stine Sjølund Blok

Seniorchefkonsulent
Medarbejderprofil