; ;
Gemt

Freja Brandhøj: Iværksætterforhandlingerne går i gang – her er de tre vigtigste punkter for din virksomhed

29. februar 2024

De politiske forhandlinger om en ny iværksætterstrategi nærmer sig, og hos Dansk Erhverv ser vi især tre punkter, der kalder på handling. Her kan du blive klogere på vores konkrete forslag – og de vigtigste punkter for din virksomhed.

Kommentar af Freja Brandhøj, chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv.

Nu varer det ikke længe, før regeringen tager hul på de politiske iværksætterforhandlinger om en ny iværksætterstrategi.

Hos Dansk Erhverv ser vi frem til forhandlingerne, og vores prioriteringer er klare; Danmark skal være verdens bedste iværksætterland.

Det bliver vi bedst ved at sikre bedre adgang til kapital, sikre bedre muligheder for at tiltrække talent og arbejdskraft og ved at sikre diversitet i iværksættermiljøet.

Og det er nødvendigt, at vi forbedrer rammevilkårene på netop de områder. For danske virksomheder giver vækst til Danmark, og vores fremtidige velfærd afhænger i høj grad af mængden af iværksættere, og hvor godt de klarer sig.  

Derfor mener jeg, at Danmarks vigtigste opgave er at skabe det bedste økosystem for investorer, iværksættere og vækstsættere.

Vi kan ikke fjerne hver en sten, men vi kan bestemt undgå at lægge sten i skoene på driftige iværksættere.

1. Aktiebeskatningen skal sænkes

Det vigtigste element i de kommende iværksætterforhandlinger bliver, hvordan vi får flere startups og iværksættere til at blive i landet, selvom de får vokseværk.

For i dag ser vi alt for mange danske virksomheder flytte hjemmefra, når de vækster og inden, de bliver store. Det er simpelthen for dyrt og for bøvlet at blive.

Og ét af de punkter, hvor det især er urentabelt for virksomhederne, er aktieavancebeskatningen, som i Danmark er på 42 procent – den højeste i Europa.

Den høje aktieskat betyder, at alt for mange iværksættere har svært ved at rejse kapital – og risikoen er alt for skævvredet i forhold til den potentielle gevinst. Og derfor er det vigtigt, at vi sænker aktieskatten.

I Dansk Erhverv arbejder vi for at fjerne progressionsgrænsen for aktieindkomst, så alle personer med aktieindkomst beskattes med 27 pct. Det har vi fremlagt et fuldt finansieret forslag til i vores 2030-plan.

Derfor foreslår vi også at regeringen med den kommende iværksætterstrategi prioriterer at sænke den høje aktieavancesats så meget som muligt. Hvis vi for eksempel sænker til 39,75 procent, vil det koste 900 mio. kr., men reelt set vil det være en lempelse for erhvervslivet på 1.575 mio. kr. Samtidig vil det øge arbejdsudbuddet med 450 personer.

Og på netop dette område er der positive takter fra regering og opposition.

Venstre foreslår at bruge halvdelen af råderummet til at øge adgang til kapital. Konservative, Liberal Alliance og Radikale har spillet ud med, at 75 pct. af midlerne skal gå til at styrke kapitaladgang, samt at samfundsøkonomiske effekter skal vægte højere end fordelingspolitiske hensyn.

Og så har Socialdemokratiet sagt, at de er åbne for at sænke aktiebeskatningen, men ikke på hvilket niveau.

2. Talenter fra hele verden

Derudover skal vi skabe en talentskatteordning under forskerskatteordningen.

Virksomheder, der har eksisteret i mindre end fem år, skal kunne få adgang til talent fra udlandet til en beløbsgrænse på 55.000 kr. mod de nuværende 75.100 kr. Og medarbejderaktier skal kunne indregnes som en del af beløbet.

Og så skal vi sænke grænsen for beløbsordningen til 325.000 kr., afskaffe krav om udbetaling til en dansk bankkonto samt udvide positivlisten i alle stillingskategorier med mangel på arbejdskraft.

I Dansk Erhverv har vi også foreslået en revision af warrants og medarbejderaktier, så man ikke beskattes af urealiserede gevinster som med lagerbeskatning og fantomskatten.

Umiddelbart er der bred opbakning til at fjerne lagerskatten, men der er også ryster, der blot vil udskyde omkring tre år.

Vi ønsker et opgør med den hårde brandbeskatning, og hvis vi skal udskyde, så skal det være minimum 7-10 år. For det skal give mening at børsnotere i Danmark og give sine medarbejdere medejerskab.

3. Mere diversitet i iværksætteri

Sidst men ikke mindst skal vi have flere talenter i spil. Vi skal have lige adgang til kapital på tværs af køn og alder.

Og det gør vi ved at forbedre vilkår for både barsel, pasning og understøttelse af iværksætterdagsordenen fra folkeskolen og op.

Dansk Erhverv har foreslået, at iværksættere på fuldtidsbarsel skal kunne arbejde op til fem timer om måneden uden modregning i barsels-dagpenge. Og derfor foreslår vi nu følgende løsninger:

  • Iværksættere på fuldtidsbarsel skal kunne arbejde op til fem timer om måneden.
  • Nye iværksættere skal nemmere få udbetalt barsels-dagpenge ved at benytte en referenceperiode på op til fem år.

Vækst og værdifulde idéer skal blive

Det er helt afgørende, at vi får skabt nogle bedre rammevilkår for vores iværksættere og vækstsættere i Danmark, så vi sikrer, at de bliver i landet, og så vi kan få skabt det økosystem, der er nødvendigt for at skabe verdens bedste iværksætterland.

For Danmark går glip af vækst og værdifulde idéer, når alt for mange virksomheder flytter hjemmefra.

Vi skal sikre, at det giver mening at være iværksætter og vækstsætter i Danmark.

Det er tid til at handle nu!

Iværksætterforhandlingerne

  • Første møde mellem minister og ordfører har været afholdt
  • Vi afventer stadig regeringens egen iværksætterstrategi eller udspil
  • Hos Dansk Erhverv har vi en lang række punkter, som, vi mener, kræver handling. Derfor har vi udarbejdet forslag til forhandlingsbordet.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Freja Brandhøj

Chef for iværksætterpolitik
Kommunikation & Presse

Nadia Maja Bech

Journalist/kommunikationskonsulent