{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
12. januar 2024
En 'topfed' verden. Det er den fremtid, vi ser ind i ifølge klimaminister Lars Aagaard.
For med omstillingen til en klimaneutral økonomi vil vi få lavere energiregninger, mindre forurening og en højere forsyningssikkerhed. Ifølge ministeren er der desværre et for fejlagtigt og ensidigt fokus på, at overgangen til en klimaneutral økonomi skal indebære afsavn for danskerne.
Det fokus risikerer at overskygge for det forhold, at den grønne omstilling indebærer helt nye positive muligheder for erhverv og borgere.
F.eks. vil overgangen til et energisystem baseret på vedvarende energi kunne indebære tilgængelighed til store mængder grøn energi og energipolitisk uafhængighed. Det åbner op for helt nye perspektiver for produktionserhverv i Danmark. Derfor skal vi ifølge ministeren have mere begejstring ind i den grønne omstilling og glæde os over den verden, som den grønne omstilling indebærer.
The Big 4
Lige nu står den danske klimapolitik i, hvad ministeren kalder, en ”hvordan-fase”. Målsætninger skal omsættes til virkelighed. Vindmøller skal opsættes og solcelleparker etableres. Og den fase er svær. For det er her, klimapolitikken møder de praktiske udfordringer. Det er her havvindmølleparkerne støder ind i flagermusen på dens trækrute, og det er her, at de konkrete investeringsbeslutninger bliver påvirket af det aktuelle renteniveau og pres på globale forsyningskæder.
Lars Aagaard er sig helt bevidst om, at der er mange, der er utålmodige og opfordrer til hastighed. Men han henviste også til, at 2023 havde været et år, hvor der er rykket på flere store grønne dagsordener. Dagsordener, som han omtaler som 'the Big 4', der også vil lægge sporene for store dele af klima- og energipolitikken i de kommende år.
Lars Aagaard henviste også til, at 2024 kommer til at stå i landbrugets tegn med politiske forhandlinger om en CO2-afgift for sektoren. På den europæiske side skal der arbejdes med fastsættelsen af et 2040-mål. Et klimamål der bliver enormt vigtigt for dansk erhvervsliv, klimaet og Europas globale position på det grønne område.
Virksomhederne står med det virkelige arbejde efter politikken
Ministeren brugte også talen til at kvittere for, at det er branchen, der i sidste ende får den grønne omstilling til at ske i praksis. Det er han og regeringen fuldstændig bevidste om.
Ifølge klimaministeren sker det virkelige arbejde med den grønne omstilling først efter, at politikken er vedtaget. Regeringens rolle er at klarlægge rammerne og komme med reguleringen.
Sådan lød ordene fra klimaministeren til Dansk Erhvervs Grønne Nytårskur, hvor det nye klima-, energi- og miljøpolitiske år blev skudt i gang med medlemsvirksomheder, samarbejdspartnere og beslutningstagere.
Også den administrerende direktør i Norlys, Niels Duedahl, holdt en nytårstale, hvor han brugte lejligheden til at uddele karakterer til Aagaard for hans arbejde i 2023.
Nana Bule, forperson for NEKST-sporet Mere sol og vind, gav desuden sit klare ønske for 2024: Der skal opstilles mere sol- og vindenergi.
I Dansk Erhverv glæder vi os til det nye klima-, energi- og miljøpolitiske år for 2024. Vi deler Lars Aagaards begejstring for den grønne omstilling – og vi håber, at 2024 vil have implementering og fremdrift på den grønne dagsorden i fokus.
Stor tak til Nana Bule og Niels Duedahl for at for at sætte ord på deres tanker om klima- og energipolitikken. Og stor tak til klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard for at dele sit syn på arbejdet med den grønne omstilling.
I Dansk Erhverv værdsætter vi den gode dialog og sparring med ministeren og ser frem til det forsatte samarbejde i 2024.