Gemt

Kommentar: Flot eksportvækst i Danmark - trodser den økonomiske nedtur på nærmarkederne

09. januar 2024

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmarks eksport af varer og tjenester steg med 1 pct. i november 2023, når der tages højde for almindelige sæsonudsving. Der kan være en del udsving fra måned til måned. Derfor giver det mening at se på udviklingen over en lidt længere periode. De seneste tre måneder har eksporten været 1,9 pct. større end de foregående tre måneder.

Fremgangen de seneste tre måneder dækker over, at eksporten af varer er steget med 1,2 pct. Der er dog ingen bredt funderet fremgang i vareeksporten. Den traditionelle vareeksport, som krydser den danske grænse, er faldet med 0,6 pct. Til gengæld er der stor fremgang på 7,9 pct. i vareeksporten, der ikke krydser den danske grænse. Det kan fx være et datterselskab, der producerer og sælger i udlandet. Til gengæld er der pæn fremgang på 3,2 pct. i tjenesteeksporten.

De danske eksportvirksomheder trodser den svage økonomiske udvikling på nærmarkederne.

I Tyskland venter OECD, at BNP-væksten for 2023 ender på i størrelsesordenen -0,1 pct. Værre er det for Sverige, hvor BNP-væksten for 2023 ventes at ende på i størrelsesordenen -0,5 pct. På Danmarks største eksportmarked, USA, er der til gengæld stadig pæn fremgang i økonomien. Her venter OECD, at BNP-væksten for 2023 ender på 2,4 pct.

Uanset hvordan man vender og drejer det, går det bedre for de danske eksportvirksomheder end man kunne frygte. Danmarks eksport har i 2023 trodset den økonomiske nedtur, som flere vigtige danske eksportmarkeder har lidt under. Det er en kombination af vækst i USA og høj vækst i medicinalindustrien, der har gjort 2023 til et godkendt år.

I 2024 er der igen udsigt til vækst i Tyskland og Sverige, men der er tale om meget afdæmpet vækst. Det er især de fortsat høje renter, der lægger en dæmper på de økonomiske aktiviteter i Sverige og Tyskland. De høje renter rammer svenskerne hårdt, fordi stort set alle boliglån er variabelt forrentede, og samtidig er svenskernes gæld forholdsvis stor. I Tyskland gør de høje renter også ondt, men af andre årsager. De høje globale renter lægger en dæmper på investeringerne på de globale investeringer, hvilket rammer den tyske fremstillingsindustri hårdt, fordi investeringsgoder udgør en stor del af Tysklands eksport.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil